Vágólapra másolva!
A harmadik elvesztett futam után kezd ráébredni a címvédő Team New Zealand legénysége, hogy az idei vitorlás Amerika-kupán alulmaradhat a svájci Alinghival szemben.

Végső sikeréhez most már nagy bravúrra volna szüksége, azaz a maximálisan "rendelkezésre álló" hat párharcból ötöt meg kellene nyernie.

A harmadik kudarcot követően egyébként először ismerte be a csapat, hogy valami nincs rendben.

- Nem halad olyan gyorsan a hajónk, mint ahogy reméltük - mondta a kormányos Dean Barker.

Az eddig magabiztos helyi sajtó is tanácstalanul áll a történtek előtt, jól példázza ezt a New Zealand Herald beszámolójának címe: "Nulla-három, mit is tehetünk?"

Noha egyesek tudni vélik a megoldást, és a taktikai hibákat elkövető hajósok lecserélését szorgalmazzák, Tom Schnackenberg, a csapat vezetője eddig semmiféle ilyen jellegű lépést nem tett. Sőt, a legénységen belül az az általános vélemény alakult ki, hogy nem
elsősorban egyéni "tévedések" okozták a vereségeket.

Egy feltételezés szerint ugyanakkor a negyedik futam során már a főnök is a hajón lesz, és igyekszik majd a tanácsaival segíteni a döntéshozókat, a kormányost, a taktikust és a navigátort.

Eldőlni látszik az Amerika-kupa/sport/x-mag/20030218eldolni.html

A címvédő fiaskója egyébként a presztízsveszteségen túl jelentős anyagi hátránnyal is járna, s sokakat taszítana létbizonytalanságba. A Dominion Post című wellingtoni lap úgy véli: a bukás több ezer a turizmushoz, a szállodaiparhoz, a hajózáshoz kapcsolódó munkahely megszűnését vonná maga után. Egyes becslések szerint a Team New Zealand 2000-es címvédése 378 millió amerikai dollárt és mintegy 10 ezer új állást eredményezett.