Vágólapra másolva!
Fa Nándor ismét átszelt egy óceánt, magyarok jártak a Gasherbrumon, osztrák madárember szállt a La Manche fölött. Lefutották a 20. Spartatlont, az Amerika-kupa történetében először európai csapat nyerte a trófeát. Tartson velünk, tallózzon az extrém sportok 2003-as történései között!

Sport 2003 - mind megnézem!

A klasszikus versenysportokon kívüli világ egyik legnagyobb szenzációja volt, hogy a trófea történetében először európai csapat nyerte az Amerika-kupát. A földkerekség egyik legpatinásabb, 152 éves múltra visszatekintő vitorlásversenyén idén a svájci Alinghi diadalmaskodott. A tengerpart nélküli európai ország sikerével minden bizonnyal új időszámítás kezdődik az Amerika-kupa történetében.

2003-ig kellett várni, hogy egy ember gépi segítség nélkül legyen képes átrepülni a La Manche csatornán. Felix Baumgartner osztrák extrémsport-fanatikus 14 perc alatt tette meg a Dover és Cap Blanc-Nez közötti 35 km-es utat, egy szénszál alapú szárny segítségével.

A nyáron magyar hölgyek bizonyították, hogy a férfiasnak tartott hegymászást lányok, asszonyok is űzhetik igen magas szinten: a 8035 m-es Gasherbrum-csúcs meghódításával először jutottak magyar nők nyolc kilométer fölé. Az expedíció tagjai a Társalgóba is ellátogattak, ahol beszámoltak élményeikről.

Ugyancsak a hegyek világához kapcsolódó hír volt, hogy idén ünnepelték a Mount Everest meghódításának ötvenedik évfordulóját. Sir Edmund Hillary, a csúcs első meghódítója Nepálban emlékezett a történelmi eseményre.

Az extrémsportok egyik legkeményebbje, az idén 20. alkalommal lebonyolított Spartatlon ezúttal osztrák sikert hozott. Markus Thalmannak közel 24 órára volt szüksége a 246 km-es táv leküzdésére, fölényére jellemző, hogy a második helyezettet több mint két órával előzte meg.

Az év vége felé Fa Nándor ismét tengerre szállt! A magyar tengerészlegenda, ezúttal a djuice nevű hajó kormányosaként vett részt az Atlantic Rally for Cruisers elnevezésű vitorlásversenyen, amelyen végül a harmadik helyre vezette vitorlását. A magyar csapat bő 13 nap alatt teljesítette az 5000 km-es távot.