Vágólapra másolva!
Zánka térségének nádasaiban folyatódik az egy hónapja kezdődött - stégként, magánkikötőként, fürdő- és horgászhelyként használt - engedély nélküli bejárók bontása; a tó befagyásáig 16 illegális építményt számoltak fel.

Hanga Csaba, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni kirendeltségének helyettes vezetője elmondta: a Balaton nádasaiban mintegy félezer engedély nélküli építmény van. Elsőként Zánkán és környékén, Akali és Szepezd határában lévő mintegy 40 stég és egyéb bejáró eltávolítására kerül sor.

Az egy hónapja kezdett bejáróbontás a zánkai Balaton utcánál lévő sétányon található engedély nélküli létesítményeket érintette: 16 stéget távolítottak el, a jég beálltával most a vízben maradt karók, cölöpök kiszedése következik.

A vízügyi igazgatóság emberei rövidesen Balatonakaliban folytatják a bejárók bontását, itt a kitűnő horgászhelyként ismert Sósi-földeken engedély nélkül emelt vityillók előtti hidak eltávolítása a feladat. A Sósi-földeken gyakran 150-200 méter hosszan nyúlnak a nádasba a horgászok illegális stégjei, számuk 15-20 körüli.

A Zánka, Akali és Szepezd partjainál lévő engedély nélküli bejárók bontását a tervek szerint tavasszal fejezik be.

A rendelkezésre álló pénz függvényében egy-két év alatt sikerülhet az illegális építmények eltüntetése - mondta a szakember.

Hanga Csaba kiemelte: a legnehezebb a földmólók lebontása, mert több helyen a nádasban a szárazföldről és a vízről egyaránt megközelíthető, engedély nélküli építményeket alakítottak ki a part menti ingatlanok tulajdonosai.

A nádasbeli nagyobb illegális föld-létesítményeket a "tulajdonosok" tetszés szerint csónak- és vitorlás-magánkikötőként, horgász- és fürdőhelyként használják. E földmólókból a legtöbb Ábrahámhegynél található - tette hozzá.