Vágólapra másolva!
A kellemes időjárás és az, hogy a vasárnap délelőtti Matáv-Vivicittá nyitotta a futószezont, amit már rengetegen vártak, együttesen megtette a hatását. A tavasz legnagyobb futóeseményén, a közel két évtizedes múltra visszatekintő budapesti városvédő futáson rekordlétszámú mezőny jött össze: a négy versenyszámban együttesen 8562-an indultak. 

A Margitszigetről elsőnként a Matáv-Midicittá résztvevői rajtoltak, akik az Árpád-hídon hagyták el a főváros egyik "zöld szívét", hogy az újpesti rakparton végigfutva a Margit-hídon térjenek vissza a szigetre. A 6,3 kilométeres távot leggyorsabban a mezőtúri Tóth Tivadar, míg a hölgyeknél az oroszlányi Kostály Ágnes teljesítette. Ezután a dobszólók a főként gyermekekből, iskolásokból álló Matáv-Minicittá (3,6 km), majd a margitszigeti gyaloglás (2 km) résztvevőt indították útjukra, hogy ki-ki a felkészültségének, edzettségének megfelelő iramban, futva vagy sétálva tegyen egy kellemes kört a szigeten.

Délben, Bakonyi Tibor európai integrációs főpolgármester helyettes rajtlövésére indult el a hagyományos Matáv-Vivicittá (12 km) mezőnye. Az új, a belváros nevezetességeit (budai Vár, Alagút, Lánchíd, Roosevelt tér, Szent István-bazilika, Batthyány-örökmécses, Szabadság tér, Parlament) sorra felfűző útvonal új rajthelyszínt követelt. A Margit híd lehajtóján felsorakozott több ezres tömegnek nem lehetett látni a végét, amely jóval a Centenáriumi Emlékmű mögött zárult. Az élmezőny már a budai rakparton haladt a Lánchíd felé, amikor több mint négy perccel a rajtpisztoly eldördülése után az utolsó futó is átlépte a rajtvonalat.

Az élen sokáig nyolcfős boly haladt, 8 kilométernél azonban Sági Ferenc és Kőműves Norbert leszakította a többieket. Egymással azonban nem bírt a két futó és fej fej mellett érkeztek a Margit híd lehajtójára. A lejtőn Kőműves megpróbált ellépni, azonban a két méternyi előnye a célegyenesbe érve ismét elfogyott. S a hajrát Sági bírta jobban, aki kis különbséggel megnyerte a versenyt. "Még a végén sem voltam benne biztos, hogy én nyertem. Csak az érzésem alapján gondoltam, hogy sikerült!" - nyilatkozta Sági Ferenc.

A nőknél a nagy favorit Kálovics Anikó rajt-cél győzelmet aratott. "Az első hét kilométer még a fiúk társaságában tettem meg, aztán egyedül folytattam tovább. Érdekes volt az új pálya, az alagúton még sosem futottam át. Elégedett vagyok az eredményemmel, az utóbbi időszak kemény edzéseinek felelt meg ez a futás" - mondta a célban a mezeifutásban Európa-bajnoki bronzérmes Kálovics Anikó.

Fábik Tibor