Vágólapra másolva!
Új zeppelin-világrekordot állított fel Steve Fossett amerikai milliárdos, aki kormányozható léghajójával 111,8 km/óra sebességet ért el. A 60 éves amatőr sportember a németországi Friedrichshafenben szerdán emelkedett a magasba az új idők követelményeihez igazított 75 méteres járművével, hogy megdöntse a léghajózásban négy éve elért 92,8 km/órás rekordot.

Az eddigi világcsúcsot két brit, Jim Dexter és Mike Kendrich tartották, 2000. január 19-én egy Lightship A 60-as típusú léghajóval érték el a majd száz kilométeres sebességet. Az új évjáratú léghajót a Zeppelin Luftschifftechnik cég, a róla elnevezett léghajót kifejlesztő Ferdinand von Zeppelin német altábornagy egykori vállalatának örököse készítette.

A világon az első kormányozható, fémből épült léghajó egyébként Schwarz Dávid keszthelyi fakereskedő nevéhez kötődik. A magyar mérnök szerkezete 1897 novemberében tette meg egyetlen, szerencsétlenül végződött próbarepülését Berlinben. A bemutatón ott volt Ferdinand Zeppelin is, aki megvette a léghajó szabadalmait, és léghajóépítő üzemet hozott létre.

Az új zeppelinrekorder, Steve Fossett nemcsak léghajóban "utazik", a legkülönbözőbb technikai eszközökkel tett már kísérletet egyéni rekordok felállítására - és nem sikertelenül. 2002. júliusában elsőként repülte körbe hőlégballonon egyfolytában és egymagában a földgolyót, idén áprilisban pedig vitorlás óriás katamaránján kerülte meg a Földet, és ebben a kategóriában is átadta a múltnak az addigi világcsúcsot.