Vágólapra másolva!
Először úszták át a Bajkál-tavat, magyar siker született a horgász-vébén, megvédte címét a francia csigaköpő-világbajnok. Képet adtunk Önöknek az alpesi hegymászás pokláról és örömeiről, ajánlottunk túralehetőségeket, és új oldaláról mutattuk be Bódy Sylvit. Tekintsék át velünk az extrém- és szabadidősportok 2004-es történéseit!

Sport 2004 - mindet megnézem!

Ismerik Alain Jourdent? Ha nem, ne szaggassák meg ruháikat, és még véletlenül se tekintsék magukat tájékozatlannak. Az említett francia úr egy igazán különös "sportág", a nekifutásos csigaköpés koronázatlan királya. A sajátos időtöltésben világcsúcstartóként is számon tartott Jourden 9,38 méteres teljesítménnyel védte meg világbajnoki címét, 14 ország 110 képviselőjét maga mögé utasítva. A versenyre egy hetet keményen készülő csigaköpő bajnok egyébként alaposan lepipálta vetélytársait, hiszen a legjobb svéd eredmény mindössze 4,08 méter volt, de a brit versenyző is mindössze 582 centméterre tudta eljuttatni az élő "sportszert".

Óriási magyar sikert hozott az augusztusban Kecskeméten rendezett négyesfogathajtó-világbajnokság: a Dobrovitz József, Kecskeméti László, Lázár Zoltán összeállítású csapat arany-, Lázár pedig egyéniben ezüstérmet szerzett. A lovakkal szenzációsan bánó magyar versenyzőkért 15 ezer, fergeteges hangulatot teremtő néző szurkolt a Széktói-stadion lelátóin.

Behódolt a Bajkál-tó! 2004 augusztusáig nem akadt ember, aki átúszta volna a világ legnagyobb édesvizű tavát, egy japán tanárember azonban úgy gondolta, eljött az idő a 3 millió hektár kiterjedésű vízfelület meghódítására. Az 51 esztendős Ikarasi Ken 15 óra alatt tette meg a két part közötti harminc kilométeres távot, a mindössze 9-10 Celsius-fokos vízben. A szenvedélyes amatőr úszó speciális neoprén úszódresszel védekezett a hideg ellen, az őt kísérő motorcsónak személyzetének segítségével pedig energiadús táplálékokat fogyasztott.

Bódy Sylvi gyönyörű. A 2002-es év Playmatje azonban nem csak szépségével hódít: az extrém sportok, és általában minden létező testmozgás hiperaktív rajongója vállalkozó szellemével is lenyűgözi rajongóit. A népszerű modell kedvence a tae-bo nevű állóképesség-fejlesztő, de végzett ő már kezdőrúgást focimeccs előtt, imád jet-skizni, és vezetett már Forma-3-as autót is. Ezekről, és még sok minden másról is lerántotta a leplet az [origo]-nak adott interjújában.

Szeretnek túrázni? Szívesen indulnának akár most, csak nem tudják merre? Ajánlunk Önöknek egy remek online-túravezetőt: bel- és külföldön egyaránt használható, a minden igényt kielégítő szöveges ajánlók mellett remek képgalériák segítik a választást. Barangolja be Magyarországot Drégelytől Cserhátig, vagy válasszon úticélt Perutól Egyiptomig túraajánlónk segítségével!

"Mindössze három igazi sport létezik: a bikaviadal, az autóversenyzés és a hegymászás. A többi csupán játék" - írta Ernest Hemingway A Kilimandzsáró havában. Hozzásegítettük Önöket ahhoz, hogy megállapítsák az állítás hegymászásra vonatkozó igazságtartalmát, amikor bemutattuk az alpesi hegymászás poklát, valamint örömeit.

Ugyancsak a csúcsok világához kötődik a 2004-es esztendő egyik legnagyszerűbb évfordulója: 85. születésnapját ünnepelte Sir Edmund Hillary, a Mount Everest első meghódítója. A már életében legendává vált remek sportember továbbra sem ül otthon a postásra várva: jelenleg is egy Déli-sarki expedíció lehetősége foglalkoztatja.