Vágólapra másolva!
A technikai búvárokat megrázta a hír, hogy Dave Shaw nem tért vissza a dél-afrikai Boesmansgat barlang mélyéről, ahonnan fel kívánta hozni szerencsétlenül járt kollegája, Deon Dreyer testét.

Az ausztrál Dave Shaw igen tapasztalt technikai búvár volt, a tetemet is egy mélymerülési kísérlet közben fedezte fel a barlangban. Miután beszámolt róla a rendőrségnek, úgy döntött, megkísérli a felszínre hozni a holttestet.

A terv szerint Shaw 15 perc alatt érte volna el a 270 méteres mélységet, zárt rendszerű újralégző készülékével. Az októberi merülés során azért nem tudta a felszínre hozni Deon Dreyer testét, mert a palackok beágyazódtak az aljzatba. Most úgy tervezte, öt perc áll majd rendelkezésére ahhoz, hogy kiszabadítsa, és 220 méteres mélységtől együtt vigyék azt tovább a rá váró Don Shirleyvel. A csapat többi tagja különböző mélységekben várt rájuk, hogy feljebb tudják juttatni a holttestet egészen 20 méterig, ahonnan a rendőrség végezte volna a kiemelést. Shaw-nak 11 óra és 50 percnyi merülés után kellett volna a felszínre emelkednie. A barlang vize 18 fokos és rendkívül tiszta volt.

Aztán a terv csak terv maradt, és valószínűleg soha nem fog pontosan kiderülni, mi történt is igazából a mélységben. Mint azt Shaw barátja és társa, Shirley elmesélte, 150 méter mélységből azt látta, hogy Shaw lámpájának fénye nem mozdul, és buborékokat sem látott a felszín felé emelkedni. A tervezett 220 méter helyett ezért 250 méteres mélységbe ereszkedett, de tisztában volt vele, hogy nincs értelme tovább mennie.

Emelkedni kezdett azzal a tudattal, hogy Shaw minden valószínűség szerint már nem él, ráadásul a dekompressziós betegség tüneteit észlelte, szédüléssel és hányingerrel küszködve ért a felszínre, ahol dekompressziós kamrába került. Ő adott hírt a fentebb várakozó búvárok segítségével arról, hogy nagy baj van. Az extrém mélység miatt esély sem volt arra, hogy bárki megkíséreljen egy mentést.