Vágólapra másolva!
Meg vannak számlálva annak a 2 méter hosszú, Psycho névre hallgató murénának a napjai, ami idáig a Cayman-szigeteki Stingray City fő attrakciója volt.

A muréna, mint sok más hasonló faj, gyakorlatilag vak, és elég nehezen tudja megkülönböztetni a tintahalat - ami az állat normális eledele - egy kéztől vagy kartól, főleg, ha az egy fiatalé.

A helyzete akkor vált súlyossá, amikor az állat megharapott egy fiatal amerikai turistát, akinek műtéti beavatkozásra volt szüksége, hogy ne veszítse el végtagját. Justin Weber a szüleivel búvárkodott Grand Caymanon, amikor - feltehetőleg a cukorbetegségére figyelmeztető fém karperec hatására - a muréna lecsapott az alsó karjára, és az éles fogaival nem is engedte el, amíg az apa szét nem feszítette a száját.

- Láttam a murénát a karomon - mondta Justin - soha nem éreztem még ekkora fájdalmat, csak sikítottam, miközben a kezemből ömlött a vér.

Justint átszállították a George Town-i kórházba, ahol az orvosok csak a lábából kioperált vénák segítségével tudták a vérkeringést helyreállítani a kezén.

- Nem ez volt az első eset, hogy Psycho rátámadt valakire, és valószínűleg nem is az utolsó. Egy fiatal nő maszkjának támadt régebben. - nyilatkozta Kevin Bradley egy helyi oktató. Az egyetlen megoldás ezeknek a problémáknak az elkerülésére: azonnal be kell fejezni az állatok etetését. A gond az, hogy a merülésvezetők jellemzően az étellel ingerlik az állatot, hogy a turisták kedvükre fotózhassanak - ez a show része.

- Az állatok etetésének veszélyeire már több nemzetközi szervezet is hiába hívta fel a figyelmet, de amíg ezeket nem veszik tekintetbe az érintettek, az ilyen balesetek bármikor előfordulhatnak. Figyelmeztettük a CITA (Cayman Islands Tourism Association) embereit, hogy ez volt az utolsó eset. Az állatot pedig át fogjuk helyezni egy nem látogatott területre, hogy visszatérhessen eredeti életébe. - nyilatkozta Gina Petrie, a Department of Environment (DOE) vezetője.

A cápa- és murénaetetés világszinten több millió dolláros üzlet. A Cayman szigeteken régebben cápaetetés is folyt, amit végül a sziget kormánya betiltott az élővilág védelme érdekében.