Vágólapra másolva!
Feltehetőleg szívroham végzett Klein Dávid sátortársával, a 49 éves Robert Milne skót mérnökkel - tájékoztatott hétfőn a magyar hegymászó Mount Everest-i expedícióban való részvételét szervező Eseményhorizont Projekt.

Klein Dávid, aki Henry Todd, a neves "himalájai veterán" meghívására egy úgynevezett nemzetközi kereskedelmi expedícióban vett részt, a magyar magashegyi hegymászás történetében elsőként szerette volna oxigénpalack használata nélkül meghódítani Földünk legmagasabb, 8850 méteres csúcsát.

2003-ban Klein Dávid szintén az Eseményhorizont égisze alatt oxigénpalack és teherhordók nélkül már megmászta a 8035 méteres Gasherbrum II csúcsot, majd 2004-ben a 8201 méter magas Cho Oyut.

Az Eseményhorizont Projekt tájékoztatója szerint Robert Milne 8170 méteres magasságban, minden előzmény nélkül, váratlanul hunyt el. Klein Dávid rádión értesült a halálhírről, ám az expedíció folytatta útját, és 8500 méterig jutott el. Az időjárási viszonyok azonban itt rosszra fordultak: az óránként 80 kilométer sebességű szél és az ötvenméteresre, azaz egy kötélhossznyira csökkent látótávolság lehetetlenné tette a folytatást.

Klein Dávid a koordináló feladatot látta el, és Henry Todd utasítására a magyar hegymászó fordította vissza társait. Némelyeknél ugyan hóvakság és kezdődő ödéma jeleit tapasztalták, ám mindenki épségben visszatért a táborba, ahol Klein Dávid zárta le Robert, a sátortársa szemét.

Klein Dávid, aki jelenleg már az alaptáborban van, június 9-én ér Katmanduba, ahonnan az előzetes tervek szerint egy tíznapos indiai útra indul, hogy lelki feltöltődés céljából meglátogassa spirituális guruját.