Vágólapra másolva!
Tovább romlott az időjárás a K2-n, ezért az 5300 méteren lévő alaptáborban tartózkodó Mol-K2-expedíció tagjai jelenleg csak nehézségek árán tudnak felfelé mozogni a hegyen. A csapat tagjai a kedvezőtlen idő ellenére jól vannak, töretlenül bíznak az időjárás javulásában.

A mai nap folyamán a hétfős Mol-K2-expedíció három tagja - Csollány Katalin, Erőss Zsolt és Markos Huba - felfedezőútra indult, melynek során megpróbáltak feljebb jutni a hegygerincen, míg a többiek odalent folytatták a tábor kiépítését. Nem sikerült azonban eljutniuk a 6100 méteren fekvő 1. táborig, mert a kedvezőtlen időjárás, a magas hó miatt kb. 5800 méteren vissza kellett fordulniuk.

Mint Ács Zoltántól, az expedíció Magyarországon tartózkodó technikai koordinátorától megtudtuk, a környéken jelentős lavinaveszély van, sőt, a hírek szerint egy lavina az expedíció következő állomásának szánt 1. tábor helyét átmenetileg be is takarta. A görgeteg által okozott károkról egyelőre nincsenek információink, vélhetően azonban a lavina nem eredményezett komolyabb, az expedíció sikerét befolyásoló pusztítást.

A Mol-K2-expedíció tagjainak így a történtek ellenére sem csökkentek az esélyei a 8611 méteres csúcs meghódítására, legfeljebb az előzetesen kalkuláltnál talán kicsit többet kell várni a kedvező időjárás beköszöntére.

Jelenleg egyébként a mieinken kívül több expedíció is a hegyen vagy annak alaptáborában tartózkodik. Az elmúlt hetekben norvég, ír, lengyel-bolgár közös szervezésű, illetve egy amerikai koordinálással futó nemzetközi csapat is érkezett a világ legnehezebbnek tartott csúcsának leküzdésére.