Vágólapra másolva!
Noha szombaton sikeresen felállította 7250 méteren a 3-as tábort, befejezve ezzel a táborláncot és az akklimatizálódást, a Mol-K2 expedíció mégis egyre messzebb kerül a 8611 méteres csúcs meghódításától. A K2 immár a Karakorum-Himalája egyetlen nyolcezres csúcsa, melyre idén még egyetlen hegymászónak sem sikerült feljutnia.

Rettentően nehéz hétvégén van túl a magyar, román és szlovák mászókból álló közép-európai Mol-K2 expedíció. A vártnál is rosszabb időjárási viszonyok között, csütörtökön felkerekedett a csapat, hogy felállítsa a 3-as tábort, erre azonban - két, igen rossz körülmények között, a 2-es táborban eltöltött éjszaka után - végül csak szombaton került sor. A hatalmas hóval és helyenként erőteljes széllökésekkel folyamatosan küzdő társaság vasárnap dél körül ért vissza az alaptáborba.

Forrás: Sportpiac

A szombati előrejelzések még arról szóltak, hogy 16-17-én megfelelő körülmények lesznek ahhoz, hogy az expedíció feljusson a 3-as táborba, s aztán másnap megtámadhassa a csúcsot, a hétfői hírek azonban ezeket a terveket is meghiúsítani látszanak. Kollár Lajos, a Mol-K2 expedíció vezetője hétfő délutáni bejelentkezésében már arról számolt be, hogy legjobb esetben is csak augusztus 20-a után lesz lehetőség a 8611 méteres csúcs ostromára, az alaptáborban tartózkodó csapatok között folyamatosan zajlik az egyeztetés a további tervekről.

Kollár Lajos elmondta: idén rendkívül erős a monszunhatás a térségben, a Tibet felől érkező antimonszun nem tud megfelelően érvényesülni, ennek következtében rendszeres a havazás, és a déli szél is rendkívüli erővel fúj. Borzasztóan sok és mély a hó a hegyen, az ún. Baszk út (melynek megmászása annak idején alternatív lehetőségként merült föl) mára teljesen járhatatlanná vált, az egymás után lezúduló lavinák az elmúlt évek tragédiáinak maradványait hordják le a nyílt gleccserre (ruhák, felszerelések és emberi testrészek).

Forrás: Sportpiac

Jelenleg az alaptáborban két amerikai és két lengyel hegymászó, továbbá a nemrég érkezett kazah expedíció és a hazaindulás gondolatával egyre intenzívebben foglalkozó norvég alakulat állomásozik a Mol-K2 expedíció társaságában.