Vágólapra másolva!
Felix Baumgartner meghódította Dél-Amerika legmagasabb felhőkarcolóját, január 31-én ugyanis a 225 méter magas Torre Mayorról hajtott végre bázisugrást. A tegnapi mexikóvárosi produkciót több ezren kísérték figyelemmel a helyszínen.

A bázisugrás királyaként számon tartott Baumgartner, a Red Bull sportolója az ausztriai Salzburgban született. Már a legelső és egyben utolsó profi versenyén világbajnok lett. Jelenleg két világcsúcsot is tart: a Föld legmagasabb pontjáról végrehajtott ugrás (Petronas-tornyok, Kuala Lumpur), illetve a sport történetének legalacsonyabb bázisugrása (Rió de Janerió, Krisztus-szobor) is az ő nevéhez fűződik.

Legújabb akciójára január 31-én, kedden délután került sor. Amikor senki sem számított rá, az osztrák versenyző hirtelen a levegőbe emelkedett a dél-amerikai város minden pontjáról látható torony 52. emeletéről. Vakmerő halálugrása végén szerencsésen kinyílt az ernyője, így Felix finoman landolt a Reforma sugárút egyik körforgalmának kellős közepén.

Normál esetben ez nem volna túl nagy kihívás Felix számára, de tudnunk kell, hogy Mexikóváros 2240 méterrel a tengerszint felett fekszik, ezért a szabadesés gyorsabb a nagyobb lefelé irányuló sebesség miatt, ennek következtében Felix csak komoly késlekedéssel nyithatott ernyőt.

A bátor hős boldogan nyilatkozott a nagy ugrást követően: "Nagyon elégedett vagyok. A környező épületek és a levegő adottságai miatt bizony sokat kellett mesterkednem az ernyővel, ezért ez egy igen bonyolult ugrás volt. Ez a mostani kétségkívül teljesen más volt, mint az eddigiek, ráadásul sokkal veszélyesebb is"- fejezte be az osztrák, akiről bizonyára fogunk még hallani.