Vágólapra másolva!
Európa-bajnoki bronzérmet szerzett S. Kovács Ádám a karatésok norvégiai kontinensviadalán szombaton. A Maccabi Vívó és Atlétikai Club versenyzője a 65 kilogrammosok küzdelmében végzett dobogót érő helyen a sportág 41. Eb-jén.

"Tökéletes szervezés és rendkívül erős mezőny jellemezte az Eb-t - mondta az [origo]-nak S. Kovács. "Mivel az olimpiai szereplés küszöbén állunk, folyamatos a megfigyelők jelenléte, ezért is fordítottak különös gondot a lebonyolításra a szervezők. A mezőnyről annyit érdemes tudni, hogy 40 ország részvételével zajlott a viadal, tehát mindenki ott volt, aki ebben a sportágban számít."

- Mit jelent az Ön számára ez a bronzérem?
- Nagyon fontos jelentősége van számomra, ugyanis ez volt pályafutásom hetedik felnőtt Európa-bajnoksága, s korábban háromszor is mindhiába harcoltam az éremért, valamiért sohasem állt mellém a szerencse. Remélem ezzel a medállal megtört a jég. Fontosnak tartom, hogy nem elcsíptem a bronzot, hanem lemaradtam a döntőről. Tudom, hogy képes lettem volna akár nyerni is, de ez most így jött össze, nem vagyok elégedetlen, örülök a helyezésnek. Most már mindenki számára egyértelmű, hogy egyik eredményem sem a véletlennek volt köszönhető. A tavalyi éven kívül mindig láthatott a közönség valamelyik világverseny dobogóján. Erre nagyon büszke vagyok.

- Az Európa-bajnokságot megelőzően Las Vegasban szintén harmadik lett. Mennyire elégedett az idei teljesítményével?
- Las Vegasban sokak és a saját véleményem szerint is döntőznöm kellett volna, de az elődöntőbe jutást 0-0-s eredmény után, bírói döntéssel, nem én nyertem, noha sokkal aktívabb voltam az ellenfelemnél. Hogy mindez miért történt, azt nem feladatom eldönteni, szerintem jobb voltam azon a mérkőzésen olasz ellenfelemnél. Összességében persze elégedett vagyok az idei szezonnal, eddig hat versenyről öt érmet - két aranyat és három bronzot - sikerült hazahoznom.

Forrás: [origo]

- Miben kell még fejlődnie?
- Sok mindenben, fejlődni mindig lehet és kell is. Kicsit talán agresszívabb stílusban kellene küzdenem, néha nehezemre esett az akaratomat érvényesíteni az ellenfeleimmel szemben. Akad még jó pár taktikai elem, amelyben feltétlen pontosításra szorulok a magabiztosabb versenyzésem érdekében. Elemezni fogjuk a korábbi mérkőzések felvételeit elsősorban mesteremmel Zallel Lászlóval, illetve a spanyol Antonio Olivaval, aki szintén sokat segít nekem a felkészülésben. Sok pihenésre sajnos az idei évben nincs időnk, mert 3 hét múlva a Régiók Európa-bajnokságán vesz részt a magyar válogatott Párizsban. Ezt a csapatversenyt minden évben a felnőtt Eb után rendezik meg egy hónappal. Augusztusban főiskolai világbajnokság lesz New Yorkban, majd szeptemberben minden hétvégén versenyzünk, főleg Golden League-viadalokon (Finnország, Németország, Ausztria). Természetesen az év főeseménye a kétévente megrendezett felnőtt vébé lesz október közepén, amelynek a finnországi Tampere ad otthont. A csúcsformámat akkora próbáljuk időzíteni, ha sikerül és tiszta fejjel, koncentráltan és sérülésmentesen tudok majd készülni és versenyezni, akkor véleményem szerint nem lesz baj. A vb-n szeretnék valami óriási dolgot véghez vinni...

Tomka Tivadar