Vágólapra másolva!
A szervezők 70 ország 300 versenyzőjét várják az október 8-i I. utcaifutó-világbajnokságra, amelyre Debrecenben kerül sor.

- Korábban félmaratoni-vb-nek hívták az eseményt, de a világcsúcsok vezethetősége miatt átnevezték a versenyt, és 20 km-ben állapították meg a távot. Öt km-es pályát alakítottunk ki, melyet négyszer kell majd teljesíteniük az indulóknak - mondta Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója a verseny budapesti sajtótájékoztatóján.

Ezen megjelent a magyarok legnagyobb reménysége, Kálovics Anikó is, aki elmondta, azért az utcai és mezei futóversenyeket részesíti előnyben, mert iramfutónak számít, míg a pályán általában az utolsó kör dönt, ahhoz pedig nem elég gyors. Megjegyezte, Pekingben harmadszor indulhatna olimpián, tervei között a 10 000 méter szerepel, de a maratoni felé is kacsingat, azaz mindkét távon szeretne A szintet futni.

A csapathirdetéssel kapcsolatban Mérei elmondta, még korai lenne kijelölni az indulókat, bár a nőknél alakul a csapat. Megemlítette, a pályán remeklő Papp Krisztina indulása sem kizárt. Mindkét nem versenyében négy-négy magyar indulhat, s ebből három alkot csapatot.

A sajtótájékoztatón a tervek szerint részt vett volna a félmaratonon hatszoros világbajnok kenyai Tegla Loroupe, de vízumproblémája miatt erre mégsem került sor. Állítólag az volt a gond, hogy diplomataútlevele lejárt.

A 17 órára tervezett pályaavatás ezzel együtt nem marad el, csak - a papírügyek rendezése miatt - vélhetően egy-két órát csúszik. Loroupe és Kálovics száz további atlétával együtt egyszer teljesíti majd az 5 km-es kört.