Vágólapra másolva!
Steve Irwin, a Crocodile Hunter néven ismert ausztrál filmes és természetvédő búvárkodás közben szenvedett halálos balesetet. A balesetet azonban nem egy krokodil vagy egy mérgeskígyó okozta, hanem - meglepő módon - egy tüskés rája, amely nem tartozik éppen a veszélyes fajok közé.

A zoológus végzettségű Irwin sajátos stílusú filmjei megosztották a közvéleményt. Bár kétségkívül sokat tett a természetvédelemért és a szemléletformálásért, sokan kritizálták is amiatt, hogy az állatokat filmjeiben fogdosta, ölelgette.

Talán hasonló helyzetben volt, amikor sznorkelezés közben egy tüskés rája végzetes sebet ejtett a mellkasán, a tüske gyakorlatilag szíven döfte.

A merülésre is egy forgatás kedvéért került sor a Nagy korallzátonynál, Port Douglas közelében. A 44 esztendős Irwin életét már a gyors orvosi segítség sem tudta megmenteni.

Steve Irwin a filmezés mellett feleségével közösen igazgatta állatkertjét. Házasságából két gyermeke született. Hevesen támadták, amikor egyszer egy hónapos gyermekével a karján ment be a krokodilok közé, ám ő folyamatosan kiállt amellett, hogy nem veszélyes a ragadozók közelében tartózkodni. A kritikusok gondatlansággal vádolták. Mivel Irwin népszerűsége már jóval túllépte Ausztrália határait, a krokodilvadász az amerikai NBS televízióban kért bocsánatot rajongóitól, amiért fiát bevitte a veszélyes hüllőhöz. 2004 júniusában ismét támadás érte, ekkor azzal vádolták, hogy egy antarktiszi forgatás során túl közel merészkedett az itt élő bálnákhoz, pingvinekhez és fókákhoz. A kutató azonban visszautasította a vádakat.

Irwin munkájának komoly oldala is volt. Nemrégiben Ausztráliát képviselte azon tévéreklámokban, melyek arra kérték az utazókat, hogy ne veszélyeztessék az ország egyedülálló flóráját és faunáját azzal, hogy idegen fajokat hurcolnak be.

Halála után sokan fejezték ki megdöbbenésüket, és Ausztrália miniszterelnöke is megszólalt, aki országa nagy veszteségeként beszélt haláláról.

Fotó: EPA

Steve nem volt félős

Stingray City

A tüskés rája 1,5 méternél is nagyobbra nő, néha 4 méter. hosszú és 200 kilogram nehéz is lehet, különösen a déli tengerekben. Az idősebbek hát- és hasoldala nagy tüskékkel fegyverzett. A hát barna, világosan foltos; a has fehér. Az Európa körüli tengerek partjain a homokban és iszapban él. Kis halakkal és rákokkal táplálkozik. Húsát igen sok helyen a világban szívesen eszik. A ráják tüskéjüket kizárólag védekezésre használják, ezért búvár halálos balesetéről soha nem is lehetett hallani - egészen mostanáig, amikor a legendás krokodilvadász esett áldozatul. A tüskés rája mérgének amúgy kígyómarásszerű hatása van, ami ellen a bennszülöttek, szúrás esetén, különböző növények váladékát itatják a sérülttel, az orvosok pedig mangánsavas kálium és aranyklorid szérumot fecskendeznek a seb köré.