Vágólapra másolva!
Férfi csapatunktól csupán a tisztes helytállás az elvárás az október 8-i debreceni utcaifutó-világbajnokságon, a nők számára viszont magasabbra került a mérce, esetükben a legjobb nyolc közé jutást irányozta elő a szakvezetés. Kálovics Anikó egyéniben akár az első tízbe is bekerülhet a Nagyerdőben rendezendő 20 km-es versenyen.

"Az elmúlt években Debrecen több sportágban kilenc világversenynek adott otthont, és nyolcvan százalékban mindig ugyanaz a rendezői gárda működött közre. Az összeszokottság most is nagyban megkönnyítette a munkánkat, s tulajdonképpen tőlünk akár már holnap kezdődhetne a világbajnokság" - jelentette ki a vb (www.debrecen2006.hu) pénteki sajtótájékoztatóján Orendi Mihály, a szervezőbizottság elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy az Oláh Gábor utcai atlétikai stadionban 2001-ben nagy sikerrel rendezték meg az ifjúsági világbajnokságot. S az előkészületeket egyébként mindig szigorúan ellenőrző Nemzetközi Atlétikai Szövetséggel (IAAF) azóta is kiváló kapcsolatot ápolnak.

Orendi Mihály szólt az Oláh Gábor utcai atlétikai stadion névadó ünnepségéről; mint ismert, a létesítmény Gyulai István, az IAAF idén márciusban elhunyt főtitkára nevét veszi fel: "Egy nagyszerű ember iránt érzett tiszteletünket és szeretetünket kívánjuk kinyilvánítani azzal, hogy a létesítményt Gyulai István Atlétikai Stadion és Nemzetközi Edzésközpontnak kereszteljük. Istvánban sohasem csak egy nagy tekintélyű sportvezetőt láttunk, hanem egy jó barátot, tanítómestert és segítőtársat. Nem kis szerepe volt abban, hogy a stadiont öt esztendővel ezelőtt ifjúsági vb-vel avathattuk fel, miként abban is, hogy Debrecen lett az IAAF egyik nemzetközi edzésközpontja" - fogalmazott Orendi Mihály.

A névadó ünnepséget megtiszteli jelenlétével Lamine Diack, az IAAF elnöke, valamint Pierre Weiss, a nemzetközi szövetség Gyulai István örökébe lépő főtitkára is. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a vb-n várhatón közel ötven nemzet mintegy kétszáz versenyzője áll rajthoz. A mezőnynek a Nagyerdőben kijelölt öt kilométeres kört négyszer kell teljesítenie, azaz húsz kilométer lesz a táv.

Mérei László, a Magyar Atlétikai Szövetség szakmai igazgatója ismertette a magyar indulók névsorát és az elvárásokat. Eszerint a férfiaknál Csillag Balázs, Juhász András, Tóth Tamás, Soós Dániel és Kedves Roland, a nőknél Kálovics Anikó, Staicu Simona, Rakonczai Beáta, Teveli Petra és Vajda Zsuzsanna áll rajthoz.

Forrás: [origo]

Csillag Balázs és Staicu Simona

"Egyértelműen a női versenyben jobbak a kilátásaink, itt csapatban az első nyolc közé jutás a cél. Kálovics Anikó az utcaifutásban a világ élvonalába tartozik, tőle azt várjuk, hogy az első tizenöt között végezzen. De Staicu Simona és Rakonczai Beáta is a mezőny első harmadában zárhat. A férfiak esetében csupán a tisztes helytállás az elvárás" - mondta el Mérei László.

Indulóink közül a sajtótájékoztatón jelen volt Csillag Balázs és Staicu Simona is, s utóbbi megjegyezte, hogy ő nem egyszerűen csak a legjobb nyolcba, hanem az ötödik helyre várja a női csapatot. Ugyanakkor egyéniben önmagát az első húszba, Kálovicsot pedig a tízbe. "Ami pedig a győztes kilétét illeti, szerintem az etióp Adere és a holland színekben futó Kiplagat közül kerül ki a világbajnok" - jegyezte meg Staicu Simona, aki egyéves kislányát, a dicséretesen jól viselkedő Jankát is magával hozta a sajtótájékoztatóra. S hogy a családi kapcsolatnál maradjunk, a papa sem csak szurkol majd a vb-n, hiszen Juhász Andrásról, a férfi csapat tagjáról van szó.

Fábik Tibor