Vágólapra másolva!
A Guinness-rekordok napján, csütörtökön világszerte több mint ötven helyen próbálkoztak új csúcs felállításával.

A németországi Warenben Hartmut Timm műkedvelő énekes rázendített, és szombatig legalább 59 órán át akar dalolni, hogy visszaszerezze 2005-ben felállított rekordját, amelyet közben egy olasz felülmúlt.

Japán megduplázta a csoportos teaceremónia világcsúcsát, mivel a Guinness-rekordok könyvének szerkesztősége elismerte az ország középső részében fekvő Nisio város teljesítményét: itt 14 718 zöldtea-rajongó hörpölte a nedűt egy hónappal a rekordnap előtt, hogy csütörtökre már be is jelenthessék az előző, alig hétezres teaparti trónfosztását.

Arról, hogy a szervezési költség maga Guinness-rekord volt-e, nem hangzott el nyilatkozat, mindenesetre Nisio városa 60 millió jent (csaknem 103 millió forint) fordított a nemes célra. A város azonban bízik abban, hogy annyival több teabarát keresi majd fel a rekordtartót, hogy a kiadás megtérül.

Ugyancsak az ünnepet tisztelte meg a rekordkönyv szerkesztősége "a világ legmagasabb borpincéjének" elismerésével: a pince a torontói CN-toronyban lévő körpanorámás étteremben, 360 méter magasságban szolgál 9000 üveg bor tárolására. Ha odafenn kifogyna a készlet, a földi pincében még 15 ezer palack közül lehet válogatni.

A szászországi Radebeulben csütörtökön kipróbálták a világ állítólag legkisebb - mindössze kilenc ülőhellyel rendelkező - moziját, Bajorországban pedig kinyomtattak egy digitális világtérképet a földkerekségen - a versenyzők szerint - a legnagyobb, hétszer öt méteres méretben.

Az Új-Zéland északi részén lévő Rotoruában egy Steve Camp nevű rekorddöntő 3,2 méter átmérőjű, zorb nevű átlátszó műanyag gömbben 52 kilométeres sebességgel gurult le egy domboldalon az 570 méter hosszú lejtőn, és ezzel ő lett a világ leggyorsabb zorbozója. (A zorb belsejében 70 centi magasan "áll" az utas, mivel légpárna tartja meg helyzetében.)

Ausztráliában új férfialsó-felhúzási csúcs született, Grant Denyer meteorológus műsorközlő 18-at húzott fel egy perc alatt, és ezzel megdöntötte brit elődje 17 gatyás teljesítményét.

Párizsban a Défense-negyed központi sétányán a csókrekord megdöntésére hirdettek próbát, és 1188-an vettek részt a kísérletben, amelynek eredményét azonban csak később értékeli ki a legfőbb döntőbíró, a Guinness-rekordok könyvének londoni szerkesztősége.