Társoldalunk:

Hegyvidéki túra a Dolomitokban

Különleges ajánlattal szolgál a Magyar Hegymászóoktatók Egyesülete a túrázást és a hegyvidéket egyaránt kedvelők számára. Gyönyörű helyen, az olasz Dolomitokban, Cortina D'Ampezzo környékén szerveznek magashegységi túrákat, ráadásul meglepően alacsony áron. Az biztos, hogy egy ilyen bakancsolás életre szóló élményt jelenthet minden természetbarátnak.

A Klettersteig Túra névre keresztelt esemény augusztus 18. és 26. között lesz, de a jelentkezési és fizetési határidő jóval előbb, augusztus 8-án lejár. Bár ez a dátum még messze van, érdemes minél előbb feliratkozni a teljesítők listájára, mert már most nagyon kevés hely maradt. A részvételi díj 15 ezer forint, melyből az előleg nyolcezer forintot tesz ki. Ez tartalmazza a szervezési költségeket, nincs viszont benne az utazásra, a biztosításra, a felvonókra és az esetleges szállásra fordítandó pénzösszeg. Így 15-20 ezres pluszköltséggel is kell számolni.

Ha minden a tervek szerint halad, természetesen sátorban fognak lakni a résztvevők, ellátásukat pedig önerőből kell megoldaniuk. Ami a felszerelést illeti, kell vinni mászóruházatot, szél- és esővédő ruhadarabokat, sisakot, beülőhevedert, elsősegély-csomagot és kulacsot. Továbbá nélkülözhetetlen a különböző speciális eszközök használata: így a mentőfóliáé, fejlámpáé, kötélgyűrűé, valamint egy HMS- és két Klettersteig-karabiner (innen a túra neve is). A fentiekből egyes, nehezen beszerezhető darabokat lehet bérelni az egyesülettől.

Mindezek azt a célt szolgálják, hogy a kevésbé tapasztaltak is a lehető legnagyobb biztonságban legyenek a túra során. Bár alapfokú tanfolyami végzettséggel minden résztvevőnek rendelkeznie kell, a helyszín őket is megtréfálná, ha nem ún. láncos túráról lenne szó. E kifejezés arra utal, hogy - ha nem is láncok, de - bovdenek rögzítik a résztvevőket egy speciális kötélpályához a mászás minden pillanatában. Így nem kell félni a lezuhanástól.

A tanfolyam vezetője Vörös László oktató, akivel augusztus 8-án este hét órakor kell megbeszélni a részleteket a MAHOE (Magyar Hegymászóoktatók Egyesülete) klubhelyiségében (Bp., VI. kerület, Eötvös utca 25/a). Ugyaneddig az időpontig kell befizetni az előleget is rózsaszín postautalványon az 1399 Budapest, Pf. 701/3-as címre. Érdeklődni a mahoe@ahol.com e-mail címen, illetve a 378-2695-ös vagy a 321-1175-ös telefonszámon lehet.

(Arany-Média)