Társoldalunk:

Kőtömbmászás - kötelek nélkül

Első blikkre szinte mindenki lelkesen viszonyul a falmászáshoz. A buzgalom sokaknál akkor csillapul, amikor kiderül: e nagyszerű sportot korántsem egyszerű művelni. Nekik (is) ajánlhatjuk a mászás kevésbé felszerelésigényes ágát, a boulderezést.

A boulderezés kőtömbökön, biztosítókötelek nélkül történik. Fotó: Arany-Média
Amit persze egyáltalán nem azért találtak ki, hogy ne kelljen annyit bíbelődni a kötelekkel - de véletlenül ez is az előnyei közé tartozik. Van még neki jó pár - biztat elöljáróban a sportág egyik hazai reprezentánsa, Urbanics Áron. A boulderezés veszélytelen magasságokban - nagyobb falak alján vagy még inkább különálló kőtömbökön -, mindenféle biztosítókötelek nélkül történik.

Jellegzetessége, hogy mivel csak néhány fogás számít egy "útnak", nem kell kevésbé pihenten nekiindulni a következő szakasznak; minden erőnket az adott feladatra összpontosíthatjuk. Ráadásul a nehézségi fokozat sem változik mászás közben. Ezért mondhatjuk, hogy mind fizikai, mind technikai edzésre a boulderezés a legmegfelelőbb.

Aki kint mászik a természetben, nem mondhat le a magnéziás zsák mellett a hátán fityegő apró keféről sem, amellyel megtisztíthatja a következő fogást. Ezen kívül javasolt egy lábtörlő használata (megelőzendő a piszkos cipővel való indulást), valamint egy kisebb szivacsé. Utóbbi azért szükséges, mert bizony kis magasságból lehet a legcsúnyábbakat esni, ha nem vigyázunk.

Bár természetesen lehet műfalon is gyakorolni, mégiscsak az "eredeti" az igazi. Magyarországon a Hármashatár-hegyen, az Oroszlán-szikláknál, illetve a Velencei-hegységben, Pázmánd környékén találhatunk megfelelő terepet. A leghíresebb külföldi helyszín talán a franciaországi Fontainebleau, ahol hatalmas terület van beszórva sziklákkal, s mindig rengeteg a mászó.

Aki szeretné kipróbálni a dolgot, vagy legalább megnézni a bouldereseket, legközelebb az Aggtelek Kupa mászótalálkozón (augusztus 24-26.) teheti meg. Bővebb információ: (06-30) 996-1495, illetve 806-20) 430-5890.