Vágólapra másolva!

Az, hogy pont egy női utcai futóverseny éri el ezt a Magyarországon eddig még nem látott indulólétszámot, Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter szerint egyáltalán nem csoda, mint mondta, "aki ismeri a magyar nőket, az tudja, hogy valóban mindenre képesek". A miniszter úgy értékeli, az ISM egy éve indított, kifejezetten a nők sportját segítő, "Tartsd a formád!" szlogenű programjába remekül illeszkedik az Avon világfutás budapesti döntője, s ha több mint 15 ezer nő akarja tartani a formáját, az a magyar férfiaknak is nagy öröm.

A vasárnapi világdöntő egyébként nem csupán a legnagyobb létszámú magyarországi utcai futóverseny lesz, hanem 53 ezer dolláros pénzdíjával a legmagasabb összdíjazású is. Mivel az Avon a mellrák elleni küzdelem egyik élharcosa világviszonylatban is, minden futó nevezési díjából száz forint e jótékonysági kampány számlájára megy, s az indulók hatalmas számának hála a Budapestről átutalt összeg meghaladja a másfél millió forintot is.

Edzettségi állapotuknak megfelelően három táv közül választhatnak a hölgyek, a legrövidebb táv, a 2 km-es gyaloglás résztvevői (az előzetes nevezés szerint 1200-an) 10.15 órakor rajtolnak a Margitszigeten. A 3,6 km-es távra vállalkozók több mint 12 ezren lesznek, ezért őket három csoportban, 9, 10 és 11 órakor indítják, szintén a szigetet körülfutó útjukra. A leghosszabb, tíz km-es táv várhatóan háromezer indulója 12 órakor startol, köztük számos világsztárral.

A legnagyobb csillag a kenyai Catherine Ndereba, aki egy hete a chicagói maratonin írt sporttörténelmet, s minden idők legjobb eredményével, 2:18:47 órával nyerte a 42 195 méteres távot. A 29 éves Nderebát, aki az elmúlt két évben megnyerte a világhírű bostoni maratont is, elkísérte Budapestre férje, a neje minden lépését videón rögzítő Charles is, négy éves kislányuk, Jane viszont Kenyában maradt a nagyszülők gondjaiban. "Múlt vasárnap futottam a világcsúcsot, azóta átrepültem a fél világot, úgyhogy most kicsit fáradt vagyok. De mindenképpen el akartam jönni Budapestre, mert a nőkért futni, a nőkkel futni nekem is megtiszteltetés" - mondta Ndereba, aki 12 évesen kezdett futni, s tanulmányai során azzal bíztatta iskolai edzője, hogy elég tehetséges, talán még érmet is nyerhet...

Ndereba legnagyobb ellenfele az 1996-os atlantai olimpia maratoni bajnoka, a Bostonban már háromszor nyerő etióp Fatuma Roba lehet, illetve a dél-afrikai Elena Meyer, aki az indulók közül a legjobb 10 km-es időeredménnyel (30:51 perc) rendelkezik. A nagyok trióját az észt Jane Salumae és a szlovén Helena Javornik szoríthatja meg. Az ír Sonia O'Sullivan, az Avon világfutás tavalyi bajnoka nem védheti meg címét, mert gyermeket vár.

A magyarok közül elsősorban a múlt heti bristoli félmaratoni világbajnokságon 7. helyen végzett válogatott legjobbjai, Kálovics Anikó és Simona Staicu, valamint Barócsi Heléna és a többszörös bajnok Földingné Nagy Judit érhet el remek időeredményt az Avon világfutás vasárnapi döntőjén.

Németh Andrea

Korábban: