Fórum Sziget 2000 Térkép [origo] ajándékok a szigeten Axelero Meeting Point Korábbi fotók Sziget 2001

Ez a pálya

A Diáksziget rendezvények kilenc éves történetében idén építették be a szervezők legjobban az Óbudai Szigetet. A rengeteg sátor, színpad, vurstli és bazár a szponzorok pénzéből épült, így reklámból is rekord sok látható az idén. A formai változások ellenére a Sziget első napja épp olyan volt mint korábban: sátorverés és mászkálás a még zöldellő füvön.

Tömeg volt az első éjszaka, de még pont elviselhető, viszonylag határozottan lehetett járkálni helyszínről helyszínre. A hivatalos megnyitó az eddigi legkevésbé patetikus volt, Superman, a Nagyszínpad műsorvezetője egyszerűen visszaszámolt öttől egyig, és elkezdődött a fesztivál. A sátrakkal érkezők jó része már kedd este megjött, nekik jutott egy program nélküli éjszaka, és árnyékos sátorhely.

Minden évben a Sziget előtt azt olvashatjuk, még több WC lesz. Valóban, még több van, és akad még néhány apró, de fontos infrastrukturális fejlesztés. Például csapok fémvájúval, ami lehetőséget ad arra, hogy a szigetelőknek ne kelljen választani, hogy másfél órás sorban állás után vízzel, vagy azonnal, de sörrel kelljen fogat mosniuk. Másik újítás a lopásgátló fekete izék bérlési lehetősége. Egy százasért bárki vehet két centis műanyag darabkát, amit el kell rejteni a szigetelők értékei közt. Ha a műanyaggal együtt próbál kivinni valaki sátrat, hátizsákot, hálózsákot, akkor a kilépő kapuknál felállított detektorok csipognak, és jön büntetetés. A szervezők remélik, az elrejtett kis csipogtatók megakadályozzák, hogy az idén is ellopjanak egy csomó sátrat.

A kényelem mértéke mellett a szórakozás tartalmát is dúsították a szervezők. Újdonság a Sziget egy távoli zugába száműzött metál nagyszínpad, ahová csak a leglelkesebb, ijesztő témákat magukra szitanyomtatott rajongók jutnak el. Szintén új helyszín a Cinetrip Labirintus, amiben ugyan csak azok tévednek el, akik egy szabályos körben állva is megzavarodnak, viszont a falak szalmabálákból magasodnak a táncolók fölé. A bálákra pedig vetítenek, tegnap este például hangyás tányérokat és táncolókat felváltva. Újdonság a komolyzenei színpad megjelenése is a Szigeten, ami majdnem olyan messze van a Sziget legsűrűbb részétől, mint a metálosok helye. Tegnap egy kortárs opera ősbemutatóját is élvezhették a komolyzenei programok iránt érdeklődők. Voltak ilyenek, sőt az [origo] tudósítója találkozott olyan esztétika szakos lánnyal, aki kimondottan ezért a programért vett jegyet a fesztiválra.

A mozi, a kisszínpadok, a színház és a rengeteg egyéb változatlan, viszont a fő szponzorok egyre nagyobb területeket hasítottak ki maguknak a Szigetből. Parkjaikban főleg strandjátékok, és extrém sportok űzéséhez szükséges tereptárgyak vannak. A Sziget alapvetően fontos reklámhordozóvá vált, jellemző módon itt derült ki, hogy mit reklámoz a bee-bee-bee.

Az első nap kiderült, németek idén is sokan jöttek szórakozni a Szigetre, és a nappali hőségben kevés program vonz bárkit is. Alkonyattól azonban hömpölyögni kezdtek az emberek, mindenki célt választott, és aztán, ahogy ez a Szigeten kilenc éve lenni szokott máshova érkezett meg.

Szerdán a legjobb program egyértelműen Jimmy Bosch puerto-ricoi salsa zenekarának fellépése volt, a Világzenei Színpadon. Mégis, a legtöbb embert az esti H-Blockx és a szinte már hazajáró, filmslágereket szerbül éneklő Boban Markovic Orkestar vonzott. Utóbbiak hihetetlen hazai népszerűségét jól jellemzi, hogy szerda este szinte már mindenki előre tudta, mikor van "gyurgyemanye" és mikor "ederlezi" a refrén végén.

Az esti sátras koncertek kellemes meglepetést okoztak. A sátrak alján kiégethetetlen szőnyegek tették puhává a járást/fekvést, és tényleg működtek a légbefúvók, lehetőséget adva a szórakozóknak a gázcsere folyamatos biztosítására. Egyedül a hatalmas New York arénában volt komoly fülledtség, a nylon falak izzadtságpárát szitáltak vissza az izzadókra, pedig félig sem volt még tele a sátor. Az ott táncolókat azonban ez nem érdekelte, mert éppen Richie Hawtin négy órás szettbe kezdett, és ennek mindenki örült.

[origo]