ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Trinidadi író nyerte az irodalmi Nobel-díjat
2001. október 11., csütörtök, 13:29|Utolsó módosítás: 2001. október 11., csütörtök, 16:18

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

V.S. Naipaul trinidai születésű, Nagy-Britanniában élő író nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat.

Munkásságáért V.S. Naipaul (Sir Vidiadhar Surajprasad Naipaul) trinidai születésű, közel fél évszázada Nagy-Britanniában élő és alkotó író nyerte az idei irodalmi Nobel-díjat. A díjról döntő svédországi bizottság indoklásában az áll, hogy a 69 éves Naipul lényegrelátó elbeszélésmódot megvesztegethetetlen,
tüzetes vizsgálódással egyesítő műveivel, utánozhatatlan hangvételű műveivel "ráirányítja figyelmünket az elnyomás alatt élő népek történelmére."

Naipaul 1932-ben született Trinidad szigetén, a fővároshoz közeli Chaguanas-ban, indiai menekültek leszármazottjaként. Apja író ambíciókat dédelgető újságíró volt. Naipaul 18 évesen beiratkozott az oxfordi egyetemre, ahol 1953-ban szerzett bölcsészdiplomát. Ezután végleg Angliában telepedett le, bár az évek során rengeteget utazott; bejárta Ázsiát, Afrikát és a két Amerikát. Egy rövid periódustól eltekintve, amikor az ötvenes években a BBC szolgálatában szabadúszó újságíróként dolgozott, egész életét az írásnak szentelte.

Korai műveit szűkebb pátriája, a nyugat-indiai szigetvilág ihlette. Első regénye The Mystic Masseur címmel 1957-ben jelent meg. 1961-ben látott napvilágot sokak által máig legkiemelkedőbb munkájának tartott könyve, az A House For Mr. Biswas. A regény óriási sikere után Naipaul íróként, földrajzi és társadalmi látókörét kiterjesztve, növekvő pesszimizmussal fogalmazta meg gondolatait a kolonializmus hatásairól, valamint a harmadik világban tapasztalható nacionalizmusról, többek között Guerillas és A Bend in the River című könyveiben.

Naipaul munkáiban az egykori brit gyarmatbirodalom országainak életét, problémáit tárja az olvasók elé, gyakran provokatív formában. Elsősorban regényeket és novellákat ír, de dokumentarista munkák, tanulmánykötetek és útikönyvek is fűződnek a nevéhez. Naipaul kozmopolita írónak tartja magát, amit gyökértelenségének tud be; sem Trinidadot, sem Indiát, sem Angliát nem tekinti otthonának. Az irodalmi mintákat és divatokat figyelmen kívül hagyva kialakította saját stílusát. Az Observer a legnagyobb élő angol prózaírónak nevezte. Személyét ugyanakokor sok támadás éri, különösen egyes kiábrándult trinidadiak részéről, akik "bigott, beképzelt, sznob és szenvedélymentes" embernek tartják - írja a BBC.

V. C. Naipaul több rangos irodalmi díj birtokosa. A St. Andrew's College, a Columbia, valamint a cambride-i, oxfordi és londoni egyetem díszdoktora. 1990-ben Erzsébet királynő a brit irodalomnak tett szolgálataiért lovaggá ütötte.

Ajánlat:

Kémiai Nobel-díj

Fizikai Nobel-díj 2001

Orvosi Nobel-díj: a sejtosztódás kulcsfolyamatai

Közgazdasági Nobel-díj

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!