ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Még mindig nem tudni, mi lesz a Fabulon-mozaikkal
2001. november 10., szombat, 13:46|Utolsó módosítás: 2001. november 10., szombat, 14:05

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Továbbra sincs gazdája a Kálvin téren elbontott reklámmozaiknak. Erdély Miklós Fabulon-képe több műalkotással együtt raktárban várja, hogy döntsenek sorsáról. Felújítása, újbóli felállítása költséges volna, támogató egyelőre nem akad. Nagyobb baj, hogy a mai napig nem tisztázott, kinek kéne döntenie a mozaik sorsáról.


Jelenleg is a raktárban van Erdély Miklós, a neves avantgárd képzőművész híres Kálvin téri Fabulon reklámmozaikja, amelyet az Elefántcsonttorony Irodaház építkezése miatt kellett eltávolítani - nyilatkozta az Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ restaurátor-igazgatóhelyettese, M. Nagy Éva.

Erdély 1982-ben fiával együtt helyezte el a mozaikot a Kálvin téri ház tűzfalán. Ez egy különleges technikával készült kerámiaalkotás, amely a fotó és a mozaik különleges ötvözete. A művész a kép minden kerámiadarabkáját egyenként válogatta ki, s ezeket a "sejteket" illesztette egymás mellé a falon. A kép fagyálló, tisztítható és soha nem kell "újrafesteni". A fotómozaik eszmei értéke 30 millió forint.

Az Országos Műemlékvédelmi Hivatal (OMVH), valamint az irodaház beruházója és kivitelezője megegyezése nyomán az új épület kivitelezői a hivatal restaurátorának felügyelete mellett szakszerűen eltávolították a mozaik darabjait, és 2000. július 4-én átszállították azokat az OMVH-hoz tartozó Állami Műemlék-helyreállítási és Restaurálási Központ III. kerületi Dugovits téri raktárába. Úgy tűnik, senkit nem érdekel a 68 négyzetméteres kép sorsa.

M. Nagy Éva szerint nem a központ feladata, hogy eldöntse, mi legyen az ipartörténeti, magas művészi értékkel bíró műalkotással. A szakember megerősítette, hogy a mozaik jobb sorsot érdemelne annál, mint hogy a raktárban heverjen. De azt is hozzátette, nem lehet tudni kinél kellene előbbre lépni az ügyben. A hányatott sorsú alkotásnak jelenleg nincs gazdája. A központ egyetlen dolga, hogy megőrizze azt, egyébként nem nyúltak hozzá és nem is fognak. M. Nagy Éva szerint egyetlen dolguk csupán az volt, hogy a darabokat szakszerűen leválasszák a Kálvin téri tűzfal vakolatáról.

Jelenleg a legnagyobb gond, hogy a mozaik akár évtizedeken át porosodhat a raktárban, ha nem derül ki rövidesen, igazán kinek kellene foglalkoznia az üggyel. Kevesen tudják, hogy a központ Dugovics téri raktárában több elfeledett műalkotás várja sorsának rendeződését, ám kérdésünkre M. Nagy Éva nem volt hajlandó elárulni, milyen alkotásokról van szó, honnét, honnan, mikor kerültek oda és miért nem foglalkozik velük senki.

Az bizonyos, mondta az igazgatóhelyettes-restaurátor, hogy a mozaik helyreállítása és újbóli felállítása tetemes költségbe kerülne. Azt a szakember is megerősítette, hogy a mozaik fantasztikus értéket képvisel, mindenképpen meg kellene menteni, ehhez azonban támogatásra volna szükség. És egyáltalán nem biztos, hogy akad valaki, hivatal, múzeum - magánember bizonyosan nem -, aki áldozna a célra.

(Népszava)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!