ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A Corvin-lánc várományosai
2001. november 28., szerda, 16:06|Utolsó módosítás: 2001. november 28., szerda, 17:05

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Újabb hat fő veheti át a Corvin-láncot: Oláh György kémikus, Lovász László matematikus, Nemeskürty István irodalomtörténész, Kallós Zoltán néprajzkutató, Zsigmond Vilmos operatőr és szokolay Sándor zeneszerző.

December 1-jén Oláh György Nobel-díjas kémikus, Lovász László Wolf-díjas matematikus, Nemeskürty István Széchenyi-díjas irodalomtörténész, Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr és Szokolay Sándor Kossuth-díjas zeneszerző veheti át  a Corvin-lánc kitüntetést - jelentette be Borókai Gábor kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján.

Az elismeréssel nem jár anyagi juttatás, viszont minden kitüntetett háromévente egyszer, egytől három évig terjedő időtartamra jelölhet egy személyt, aki Corvin-lánc ösztöndíjasként havi nettó 500 ezer forintban részesül alkotótevékenységének támogatására. 

A Corvin-láncot birtoklók száma egyidejűleg a 12 főt nem haladhatja meg, és az elhunyt kitüntetett helyébe lépőt a többi díjazott jelöli ki. A kitüntetés hátoldalára rávésik a birtokos nevét. Amennyiben megtelik a kitüntetés hátlapja, akkor a Corvin-láncot a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezik el.

Hatan már korábban átvették a Corcin-láncot. A miniszterelnök augusztus 24-én Balogh János Kossuth- és Széchenyi-díjas zoológus-ökológusnak, Lámfalussy Sándor közgazdász-bankárnak, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjának, Lukács János (John Lukacs) történésznek, Makovecz Imre Kossuth-díjas építésznek, a Magyar Művészeti Akadémia elnökének és Szabó Magda Kossuth-díjas írónak adta át a díjat Budapesten.Teller Ede atomfizikus - egészségi állapota miatt - egyesült államokbeli otthonában vette át a Corvin-láncot.

A Corvin-láncot - amely felelevenítése a XX. század első fele legkiemelkedőbb tudományos, kulturális elismerésének - a kormányfő ítéli oda 12 olyan személynek, aki a magyar tudomány és művészet, valamint a magyar oktatás és művelődés fellendítése terén kimagasló érdemeket szerzett.

A kitüntetettek egy Corvin Mátyásról elnevezett, évente egyszer ülésező testületet alkotnak, amelynek célja a tehetséges tudósok és művészek képzésének, kutató és alkotó munkájának támogatása, valamint munkásságuk Magyarországon és külföldön történő megismertetésének előmozdítása.

A testületet, ha felkérik, véleményt nyilvánít a magyar tudományt, irodalmat, művészetet, oktatást és művelődést érintő, valamint a nemzet sorsát, jövőjét befolyásoló kérdésekkel kapcsolatban. 

A kitüntetés egy olasz művésztől eredő XV. századbeli, 35 milliméter átmérőjű érem másolata, amely Mátyás királyt mellképben, jobboldali profilban ábrázolja "Mathias Rex Hungariae" körirattal.
   

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!