ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

104 évesen elhunyt Hemingway öreg halásza
2002. január 14., hétfő, 14:34|Utolsó módosítás: 2002. január 14., hétfő, 15:04

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Meghalt Az öreg halász és a tenger című Hemingway-kisregény ihletője, Gregorio Fuentes, kubai hajóskapitány. A férfit január 13-án, 104 éves korában, egy kis halászfaluban érte utol a halál.

Az 1897-ben, a Kanári-szigeteken született Fuentes nem csupán ihletője, hanem közeli barátja is volt az amerikai írónak. Ismeretségük az 1930-as évek végén kezdődött, amikor Hemingway Kubában élt. A karib-tengeri sziget egyik halászfalucskájában, Cojimarban telepedett le, Pilar nevű hajóját pedig Fuentes kormányozta. Hamarosan összebarátkoztak, egy idő után Fuentes keverte az író koktéljait. Hemingway 1952-ben írta meg Az öreg halász és a tenger című kisregényét, mely irodalmi Nobel-díjat kapott.

Mostanában az öreg hajós elsősorban turisztikai vonzerőt jelentett a Havannától keletre fekvő falunak, Cojimarnak. Innen hajózott ki többször is a kalandokat kedvelő íróval halászbárkáján. Múlt év novemberében az író unokahúga, a nemzetközi vad- és halegylet (IGFA) elnökeként "Kapitány" címmel jutalmazta a mindenki által tisztelt és szeretett öregurat.

Fuentes nemcsak Hemingway miatt örvendett köztiszteletnek, hanem számos emlékezetes története, veszélyes hurrikánokból való megmenekülése is messze földön híres volt.
A tőle interjút kérő külföldi újságíróknak általában egy üveg rumért cserébe mesélt Hemingwayjel töltött és egyéb kalandos napjairól. Idős kora ellenére szellemileg teljesen friss volt, bár több betegség is gyötörte. Az utóbbi években arra panaszkodott, hogy fárasztják a folyamatosan érkező turisták.

Fuentes január 13-án otthonában halt meg, és még aznap délután el is temették a közelben fekvő Guanabacoában - adta hírül a BBC.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!