ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A sperma sorsa
2002. május 29., szerda, 11:55|Utolsó módosítás: 2002. május 29., szerda, 11:59

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Mindannyian ismerjük a szót: spermabank. De vajon ismerjük a spermabankot is? Ha a válasz igen lenne, a többség valószínűleg letagadná. Miért is megy valaki oda? Vagy a zsebpénzét egészíti ki vagy pedig egészségügyi gondja van, és a megoldást az úgynevezett meddőségi andrológia kínálja.

Fotó: PLAYBOYAz országban működő 11 állami meddőségi andrológia közül a Pécsi Szülészeti Klinikán működő osztályt és a budapesti profitorientált Krio Intézetet kerestük fel, hogy feltérképezzük a bankot, amely igazán közel állhatna hozzánk. A tájékozatlanság ugyanis sokszor nagyobb gátat jelent, mint a szemérmesség vagy a bátortalanság. Remélhetőleg nemcsak azt sikerül feltárni, hogy mi különbözteti meg a magán és az állami spermabankot, de arra is rá tudunk mutatni, ami egyformává teszi őket, azaz, hogy értünk és utódainkért vannak. Lássuk hát mi lesz a sperma sorsa, ha már egyszer bankba került!

Technikailag nagyon egyszerű a helyzet. A vállalkozó szellemű férfi ellátogat az intézetbe, és annak egy félreeső helyiségében steril edénykébe fölfogja ondófolyadékát. A legszembetűnőbb különbség rögtön itt adódik a két intézmény között. Míg a maszek önkielégítéshez bőrfotel, újságokkal teli szekrény és zuhany dukál, addig a kórházas menethez már csak erotikus naptárat és mosdókagylót biztosítanak. Abban azonban nincs különbség, hogy mindkét helyre vihetjük a partnerünket, és még azt sem kérdezik meg, hogy az illető hölggyel milyen kapcsolatban állunk.

A mintát húszperces pihentetés, azaz a folyósodási idő után analizátorok, illetve mikroszkópok segítségével megvizsgálják a sejtek fürgesége, valamint a különböző vírusok szempontjából. Így kikalkulálható a milliliterenkénti spermaszám, a mozgósejtek aránya, az összes ejakulátum mennyisége, elfolyósodási ideje, PH-értéke és még sok minden más. A tesztek után a mintát glicerin tartalmú védőoldattal keverik össze, amely az ivarsejtek víztartalmát 'fagyállóra' cseréli ki. Amennyiben donorspermáról van szó, úgy a minta hat hónapig karanténba kerül, hogy fél év múlva AIDS-szűrésnek is alávethessék.

A kifagyasztott ondófolyadékban 60-80 százalékos a spermiumok túlélése. Ezek bejuttatást (inszemináció) az állami intézet elvégzi, míg a magánklinikán ezzel nem foglalkoznak helyben. Az előkezelt spermium sokféleképpen kerülhet a női testbe. Külső megtermékenyítés, azaz lombikprogram (amelyből minden harmadik sikeres), valamint inszemináció, azaz közvetlen befecskendezés útján, (amelyből már csak minden negyedik sikeres). Előfordul, hogy ehhez fel kell javítani spermaképet, vagyis centrifugálás, illetve felúsztatás révén, 3-4 óra alatt össze lehet gyűjteni azokat a spermiumokat, amelyek a legmozgékonyabbak, a legéletképesebbek, hogy aztán ezek egy tápoldat kíséretében a méhüregbe kerülhessenek. Az inszeminációkból, legyen az homológ vagy donorspermás, a társadalombiztosítás az első hat próbálkozást fedezi. A profitorientált intézményben 10 000 forintba kerül egy adag donorsperma beavatkozással együtt, azonban itt eleve csak olyan jó minőségű anyagokat tárolnak, amelyek inszeminációra is alkalmasak.

(PLAYBOY)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!