ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Műtárgyak automatából gombnyomásra
2002. június 24., hétfő, 9:16

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Aki műtárgyat szeretne vásárolni, Hamburgban ezentúl automatákból is beszerezheti - darabját öt euróért.

Egy fiatal művészetrajongó ugyanis két automatát szerelt fel előkelő szórakozóhelyeken azzal a céllal, hogy közelebb hozza az emberekhez a művészetet. Az automaták üvegablakai mögött gazdag választék látható: angyalokat ábrázoló képek, festett kövek, feliratos kenőcsös tubusok és díszes gyufásdobozok. Az alkotókkal szemben támasztott egyetlen követelmény az, hogy művüknek be kell férnie az automata cigarettásdoboz nagyságú fiókjaiba.

"Tömegesen jelentkeztek már művészek, akik szívesen közreműködnének" - jelentette ki a projektet kiagyaló Arne Kipping. "Öt euró nem kis pénz egy kőért" - vélekedett Mirco lokáltulajdonos, akinek "Kity Voo" elnevezésű, álló kiszolgálós vendéglőjében, Hamburg St. Georg negyedében található a két automata egyike. Megfigyelte azonban, hogy sokan csak azért térnek be vendéglőjébe, hogy szemügyre vehessék a néma műtárgyeladót. Úton a toalettre csaknem mindenki meglepetten és szemmel látható bosszúsággal áll meg a bádogautomata előtt, de Mirco szerint eddig csak egy vendég vásárolt valamit.

Az automatákból származó bevétel az utolsó pfennigig a művészek zsebébe kerül. A 29 éves Kipping semmit nem keres két automatájának bevételein. Abból él, amit egy bonbongyáros az akció szponzorálására fizet neki. A foglalkozására nézve reklámszakember Londonból hozta az ötletet. Már az Egyesült Államokban, Stockholmban és Hannoverben is automatákból árulják a művészetet. A hannoveri automata például öt év alatt 5000 műalkotást adott el.

Jelenleg négy fiatal hamburgi művész dolgozik az automaták számára. "Nekünk ez inkább szórakozás és reklámtevékenység" - állítja Kerstin Peters és Thekla Rickert. Peters, a 28 éves fotográfus angyalszárnyú emberekről készített fényképeket ad el. Több  órát tölt el az automata számára készülő egy-egy munkájával. A 32 esztendős Thekla Rickert comic-stripekhez hasonló képzeletbeli figurákat festett a Keleti-tenger strandján "saját kezűleg gyűjtött kis kövekre".

"Meggazdagodni nem fogunk rajta" - állították egyhangúlag az AP jelentése szerint.

Nem hiányzik könyvespolcáról?
A Jelenkor Művészete

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!