ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Csütörtökön indul a VII. Meleg és Leszbikus Fesztivál
2002. június 27., csütörtök, 9:33

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A mai napon filmmel és beszélgetéssel várja már a látogatókat, de a hagyományossá vált meleg büszkeség napján nyitja meg kapuit a VII. Meleg és Leszbikus Fesztivál. A fesztivál részeként idén felavatásra kerül Kertbeny Károly emlékére állítandó meleg emlékmű is.

Négy napra a szivárvány színeibe öltözik a Gutenberg Művelődési Otthon, az idei meleg fesztivál központi helyszíne. A program gerincét a filmvetítések, panelbeszélgetések és a Gutenberg Galéria állandó kiállítása adja. Göbölyös Luca és Kecskés Péter fotóin, El Kazovszkij és Fehér Zoltán festményein kívül leszbikus-feminista történeti kiállítás, cseh leszbikus karikatúrák, Kertbeny Károly emlékkiállítás is várja a nagyérdeműt.

A vetítendő filmek közül olyanok is bekerültek az idei programba, amelyeket már láthattak a rendszeres fesztivállátogatók, de sok eddig itthon nem vetített újdonsággal is találkozhatnak a nézők. A fesztivál filmfolyama bemutatja a szexuális kisebbségen belüli csoportok problémáit, élethelyzeteit. A "De én pompom-lány vagyok" c. vígjáték görbe tükröt tart azok elé, akik azt hiszik, meg lehet változtatni bárkinek is a szexuális identitását. Megismerhetünk olyan ázsiai meleg embereket és családjukat, akiket a térség kulturális és társadalmi szokásai még nehezebb helyzetbe hoznak másságuk miatt.

A beszélgetések témagazdagságát semmi sem bizonyítja jobban, mint azok száma a tavalyi és azelőtti fesztiválokhoz képest. A vidéki melegek helyzetétől kezdve, a leszbikusok és keresztény melegek problémáin keresztül, a HIV/AIDS prevención át sok téma vár megvitatásra. A tavalyi év Sziget-botránya és az akkortájt a médiában elharapódzott gyűlöletbeszéd is tárgyául szolgál két panelbeszélgetésnek.

Szombaton avatják fel a Kerepesi úti temetőben Kertbeny Károly műfordító szobrát, aki a XIX. században megalkotta a görög "homosz" és latin "sexus" szavakból a mai napig használatban lévő homoszexuális kifejezést. Korát meghaladva, az 1860-as években szorgalmazta, hogy a homoszexuálisokat ne érje megkülönböztetés szexuális másságuk miatt.

A Felvonulási térről induló meleg büszkeség napi parádé idén átmegy Budára is. A felvonulás előtt Radics Péter mond beszédet és két kamionon ismert művészek és transzvesztiták szórakoztatják az embereket. A buli tovább folytatódik a Szivárvány Misszió Alapítványt támogató Szivárvány Partin és a vasárnapi záró gálán.

Érdekessége az idei fesztivál helyszínének, hogy a Gutenberg Művelődési Otthon egyes termeit egy-egy ismert meleg vagy leszbikus művészről nevezték el. Így a színházterem, ahol a megnyitó és a filmvetítések zajlanak Gobbi Hilda nevét viseli. A Karády Katalin, Galgóczi Erzsébet, Pilinszky János, Ferencsik János termek a beszélgetéseknek adnak helyet a négy nap folyamán.

A VII. Meleg és Leszbikus Fesztivál részletes programja megtalálható a gaypride.hu oldalon.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!