ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Magyarok és a szex
2002. szeptember 24., kedd, 15:03|Utolsó módosítás: 2002. szeptember 24., kedd, 17:09

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az ELTE Pszichológiai Intézete és a Marketing Centrum a közelmúltban készítette el Magyarország első átfogóbb jellegű, szexualitásról szóló felmérését.

Forrás: PLAYBOYAz adatok lehetőséget nyújtanak arra, hogy pontosabb képet alkothassunk mindarról, amiről eddig legfeljebb kocsmai beszélgetések alkalmával illetve saját tapasztalataink alapján tájékozódhattunk: az emberek szexuális viselkedéséről. Megtudhatjuk, mi a "normális", az átlagos, s ehhez képest már lehetőségünk van eldönteni, hogy amit teszünk az tényleg olyan nagyszerű, vagy annyira siralmas, ahogy érezzük. Mert végre nem a pornófilmek tökéletes, kifogyhatatlan potenciájú embereivel, sem pedig a barátaik felvágós dicsekvéseivel kell magunkat összehasonlítanunk  hanem a tényekkel.

Prüdéria?

Az emberek 11-13%-a nem volt hajlandó válaszolni a feltett kérdésekre. Sokan már akkor meghátráltak, amikor megtudták, milyen témáról kellene beszélgetniük, vallaniuk, mások ugyan kitöltötték a kérdőívet, de az utolsó kérdésnél  igazat mondott-e , bevallották, hogy nem a valóságot írták le. Bár azt hihetnénk, hogy elsősorban a nők szemérmesek annyira, hogy nem mernek a szexről beszélni, kiderült, hogy ma már ez nincs így. A válaszadást inkább az idősebbek, a kevésbé jómódú emberek, illetve a kisebb településeken élők tagadták meg  vagyis azok, akiket még nem érintett meg a szexuális forradalom szele. A társadalmi tudat változása általában felülről indul el, s évek, évtizedek kellenek ahhoz, hogy átformálják egy egész ország, kontinens gondolkodását.

Ettől függetlenül a magyar társadalom nyitottnak tekinthető, az emberek a toleranciát, a kölcsönös örömszerzést tartják a legfontosabbnak a szex terén. Letűnőben van az az elgondolás, hogy a "férfiaknak mindent szabad, a nők pedig jobb, ha hallgatnak", bár a kettős erkölcs még ma is meghatározó.

Költözzünk össze!

A 30 év alatti fiatalok 41%-a él együtt társával, azonban a 30 és 40 közötti korosztálynak már 84%-a. Az évek haladtával az együtt élők aránya fokozatosan csökken, míg a 70 felettiek esetében ismét a 40 % körüli az arányuk.
A fiatalok általában még nem rendelkeznek olyan egzisztenciával, hogy közösen vegyenek vagy béreljenek lakást partnerükkel. De a szemléletük is más, a különélés ugyanis lehetőséget teremt arra, hogy ki-ki a maga útját járva ízlelgethesse az életet. A harmadik X környékén azonban megerősödik a normális családi élet utáni vágy "csak nehogy vénlány/agglegény maradjak!", majd miután letesztelték a házasság intézményét, sokan inkább az egyedül élést választják.

De nemcsak az életkor határozza meg, hogy valaki összebútorozik-e partnerével. A módosabb emberek például szívesebben választják a külön háztartást, majdnem egyötödük él több utcányira szerelmétől. "Ne zavarj, drágám, ha dolgozom, de legyél velem, ha ráérek" ez a filozófiájuk, s ezt ugyanúgy vallják a nők is, mint a férfiak.

Jók vagyunk az ágyban!

A felmérés anyaga meglepően pozitív képet mutat a magyar emberek szexualitásáról., mondja Marián Béla szociálpszichológus, a kutatás vezetője.  Rengeteg erkölcsi gáttól szabadultunk meg az elmúlt évtizedekben, a tabuk nagy része lassan eltűnik. Az emberek majdnem 100% gondolja úgy, hogy a nőket is megilleti a szexuális szabadság joga, ők is kezdeményezhetnek, hogy a szex lényege, hogy örömöt szerezzünk magunknak és társunknak, hogy érdemes beszélgetni ilyen kérdésekről partnerünkkel és még hosszasan sorolhatnám. Az emberek toleránsabbak is lettek, például a fiatalok körében sokkal elfogadottabbak a különböző szexuális magatartásformák, kevésbé erősek az előítéletek, mint az idősebbeknél.

A férfiak lassan áttérnek a mennyiségről a minőségre. Ma már a skalpvadászat, ha nem is megvetendő, de mindenesetre nem egy kívánt életforma.

Az októberi Playboy további cikkei:
Ismét Bálint Antónia
A modellverseny győz-tese - Lauren Anderson
Az Enron lányai - Számlázatlan szépségek

(PLAYBOY)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!