ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Egymilliárdot adományozott a vagyonából Demján Sándor
2003. október 1., szerda, 14:08|Utolsó módosítás: 2003. október 2., csütörtök, 11:43

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Törőcsik Mari, Szörényi Levente, Nádas Péter és Kudlik Júlia, valamint huszonhét másik művész, tudós, építész, újságíró és más közéleti személyiség a jelöltje a Demján Sándor üzletember pénzéből újonnan alapított Prima Primissima-díjnak.


Ajánlat
A Prima Primissima-díj jelöltjei és a jelölők

Fejenként ötvenezer eurót, azaz 13 millió forintot kapnak az építőiparban vállalkozó Demján Sándor magánvagyonából alapított Prima Primissima-díj tíz kategóriájának jutalmazottjai, akiket harminc jelölt közül választ ki egy társadalmi tanácsadó testület. A grémium - részben a volt Orbán-kormányhoz kötődő - tagjait az alapítványt létrehozó üzletember kérte fel a feladatra.

 

Forrás: MTI

Demján Sándor

A Prima Primissima Alapítvány Kuratóriumának alelnöke, Károlyi Miklós szerint a 2003 nyarán Demján Sándor, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) támogatásával alapított elismerés legfőbb célja a magyar értelmiség eredményeinek megőrzése, a hazai tudományos, művészeti és kulturális élet pártoktól független fejlesztése. Az alelnök az [origo]-nak azt mondta, Demján a tanácsadó testület felállításakor ügyelt rá, kiváló szakembereket kérjen fel, és az is szempont volt, hogy a grémium összetétele "kiegyensúlyozott" legyen. A díjra jelölt harminc embert végül a kuratórium és a tanácsadótestület titkos szavazással választotta ki a több, mint száznyolcvan javasolt személy közül. Az előzetes javaslatok, a kuratórium és a tanácsadó testület mellett, a VOSZ-tól, valamint más országos szervezetektől, köztük az Akadémiától és az Írószövetségtől érkeztek.

 

Károlyi szerint fontos, hogy a díjat civil kezdeményezésre, állami pénz nélkül alapították, és arra számítanak, hogy az elismerés fennmaradásához Demján mellett más vállalkozók is hozzájárulnak. Az ismert üzletember tíz évre biztosította a díjak több mint ötmillió eurós, azaz 1,3 milliárd forintos költségét, az alapítvány feladata, hogy a díj továbbéléséhez pénzt gyűjtsön. Demján Sándor a díjról szóló sajtótájékoztatón nem jelent meg, munkatársai szerint azt szeretné, ha a Prima Primissima, megalapítása után, nélküle is működne.

 

A díjat tíz kategóriában - a magyar vállalkozók napján - december 11-én adják át, amit közvetít a Magyar Televízió. A harminc jelölt közül egyet, telefonos szavazással, a közönség is 50 ezer euróhoz juttathat, az elismerést és a vele járó pénzt azonban csak akkor kapják meg a nyertesek, ha megjelennek a kiosztón és hajlandóak személyesen átvenni a Kincsem nevű versenylovat formázó díjat.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!