ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Elhunyt Ray Charles
2004. június 10., csütörtök, 21:53|Utolsó módosítás: 2004. június 11., péntek, 16:26

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Hetvenhárom éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt az amerikai soul-legenda, Ray Charles. Az énekest szerettei körében, Beverly Hillsben érte a halál.


Forrás: EPA

Kétszáznál több albumot, megszámlálhatatlan kislemezt hagyott maga után. A fekete zenei listákra hetvennél több, az országos listákra is több tucat lemeze került fel csak az Egyesült Államokban.

 

Georgia államban, Albanyban született 1930. szeptember 23-án, erre utal egyik híres dala, a Georgia On My Mind. Hároméves korában kezdett zongorázni, s miután hatéves korában zöldhályog miatt megvakult, a hangjegyeket már csak a Braille-írás segítségével ismerhette meg. Hamar árvaságra jutott, de a zenélést folytatta, 12 éves korától több együttesben játszott, 15 évesen az iskolát is feladta a muzsika kedvéért.

 

Első lemezfelvétele 1949-ben készült a Downbeat Recordsnál. Egyik korai dala a Mess Around, s ugyanez volt az egyik utolsó, idei lemezének címe is. Az első időkben megjelent dalai közül a rhythm and blues-listákra felkerült a Confession The Blues, a Baby Let Me Hold Your Hand és a gospeles "beütésű" Hallelujah, I Love Her So.

 

Az ötvenes évek elejétől az Atlantic Records adta ki lemezeit, ekkor, 1955-ben készült a rock and roll és a rhythm and blues stílust ötvöző I Got A Woman, amely elsőként ért a csúcsra. Az ötvenes évek végén jelent meg Ray Charles világszerte legismertebb dala, a What'd I Say, amelyet zenészek sokasága dolgozott fel.

 

Legkedveltebb dalai közé tartozik még a Leave My Woman Alone, a Drown In My Own Tears, az Unchain My Heart, a Hit The Road Jack, az I Believe To My Soul, a Let Go Get Stoned vagy a Come Rain Or Come Shine is.

 

Ray Charles a legsikeresebb művészek egyike volt, több Grammy-díjjal tüntették ki, 1987-ben megkapta az életműdíjat is, és a Polar-díjat is odaítélték neki. Tizennégy dala vezette valamelyik listát, de volt köztük olyan - az I Can't Stop Loving You és a Hit The Road Jack -amelyik többször is az élre került. Az elsők között került be a rock and roll halhatatlanjai közé.

 

Ray Charles a mozikban is sikeres volt. Magyarországon a legismertebb a Blues Brothers című zenés filmbeli szerepe. Jó néhány lehetőséget kapott a televízióban is. A Live Aid segélykoncerthez kapcsolódó We Are The World kislemez egyik vezéralakja volt, és fellépett a John Lennon-emlékkoncerten is.

 

A hatalmas életmű részletei ismét reflektorfénybe kerülnek a következő hetekben. A kiadók nyilván újabb csemegékkel rukkolnak elő, s megindul majd a nagy sikerek újrakiadása is. Ami biztos: rövidesen megjelenik egy nemrégiben befejezett lemeze, amelyen B. B. Kinggel, Elton Johnnal, Willie Nelsonnal, Diana Krall-lal és másokkal énekel.

 

Ray Charles, aki a negyvenes évek végétől szinte az egész világot bejárta, Magyarországon 1971-ben lépett fel. A zenész összesen több mint tízezer koncertet adott, utoljára április 30-án jelent meg rajongói előtt.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!