ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Akik az irodalmi Nobelt kaphatják
2004. október 5., kedd, 18:39|Utolsó módosítás: 2004. október 7., csütörtök, 11:37

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Philip Roth - a feministák ellensége << 4/6. oldal >>

Forrás: ==
Ajánlat
A Szégyenfolt kiritikája az ÉS-ben
A Haldokló állat kritikája
Itt megrendelheti Philip Roth könyveit!

Philip Rothot évek óta a legesélyesebbek között emlegetik, annak ellenére is, hogy irodalmi életműve alapján sokan felteszik a kérdést: érdemes-e egyáltalán ennyire fontos elismerésre. Roth regényeiben az egyik legrendszeresebben visszatérő motívum a nyílt szexualitás ábrázolása, melynek kapcsán rengeteg amerikai érdekvédelmi szervezet vádolja az írót hímsovinizmussal, noha a szexualitás rendszerint csak ábrázolásmódjának eszközeként és nem céljaként jelenik meg művészetében. Ellene szól az is, hogy világszerte ismert és igen elismert író, noha az irodalmi Nobel-díjat köztudottan inkább olyan szerzőknek ítélik oda, akik - bár munkásságuk alapján megérdemelnék - nem túl széles körben olvasottak. A díjjal járó presztízs hatására aztán a korábban háttérbe szorult írók is a figyelem középpontjába kerülnek, egyszóval a Nobel-díj odaítélésének egyfajta bevallottan népszerűsítő célja is van. 

Roth 1933. március 13-án született a New Jersey állambeli Newarkban, középosztálybeli zsidó családban. Tanulmányait angol szakon végezte a Rutgers, a Bucknell és a Chicago Egyetemen. 1959-től filmkritikákat írt a New Republic számára. 1959-ben jelent meg első, hat írását tartalmazó Isten veled, Columbus című novelláskötete.

Az 1969-ben kiadott, A Portnoy-kór című regénye elismert és népszerű íróvá tette Rothot. A könyv címszereplője, Alexander Portnoy ügyvéd bizarr szexuális szokásairól, erotikus fantáziáiról számol be egy pszichológusnak. A regény kétes fogadtatásban részesült, ám máig Roth egyik legjelentősebb alkotásának tartják.

Roth a hetvenes években kezdte írni úgynevezett Zuckerman-regényeit. A szintén író Nathan Zuckerman, a szerző alteregója, először a My life as a man című regényében tűnt fel, amelyet A szellem árnyékában (1979), A megszabadított Zuckerman (1982), az Anatómialecke (1983), és a magyarul még kiadatlan The Counterlife (Ellenélet) követett. Az 1998-ban megjelent Kommunistához mentem feleségül című regényében egy lebilincselő, mélyen a háború utáni amerikai történelemben gyökerező történetet mesél el, a rá mindig jellemző alapossággal és részletgazdagsággal.

Anthony Hopkins a Szégyenfolt filmváltozatában


Szintén 1988-ban jelent meg A tények: egy regényíró önéletrajza című írása, melyet azzal a céllal írt, hogy tisztázza a személye körüli félreértéseket. Roth szerint ugyanis bírálói összekeverték művészetét a valósággal, amikor korábbi regényei miatt zsidó antiszemitizmussal, szadizmussal és perverzitással vádolták.

1991-ben megjelent Patrimony (Örökség) című memoárja egy évvel később elnyerte az amerikai kritikusok díját (National Book Critics Circle Award).

Az 1997-ben kiadott Amerikai pasztorál című, Pulitzer-díjas regényének főhőse, Seymour Levov az amerikai ideál megtestesítője: a középiskolai éveit kiemelkedő sportteljesítményével teszi emlékezetessé, a gimnázium legszebb lányát veszi feleségül, később munkájában is rendkívül sikeres. Egy napon azonban Levov biztonságos, kiszámítható világa darabjaira hullik szét.

2000-ben írta meg az Amerikai pasztorál és a Kommunistához mentem feleségül című regényekkel megkezdett témakör lezárásának tekinthető Szégyenfolt című alkotását. Az író legutóbbi, A haldokló állat című kisregénye  2001-ben jelent meg.


<< előző oldal 4/6 következő oldal >>

1. Ali Ahmed Said - a bukmékerek és a diplomaták favoritja

2. Tomas Tranströmer - 30 év után újra Svédországé lehet a Nobel

3. Joyce Carol Oates - nyolc év után ismét nő kaphatja a díjat

4. Philip Roth - a feministák ellensége

5. Mario Vargas Llosa - politikusként nem, íróként annál sikeresebb

6. Salman Rushdie - kitüntetése az arab világ felháborodását okoznáKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!