ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Akik az irodalmi Nobelt kaphatják
2004. október 5., kedd, 18:39|Utolsó módosítás: 2004. október 7., csütörtök, 11:37

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Mario Vargas Llosa - politikusként nem, íróként annál sikeresebb << 5/6. oldal >>

Forrás: MTI
Ajánlat
Mario Vargas Llosa hivatalos honlapja
Itt megrendelheti Mario Vargas Llosa könyveit!
Linktár
Llosa-linkek

Mario Vargas Llosa neve szintén évről évre felmerül a Nobel-díj kapcsán, ám Rothhoz hasonlóan vele kapcsolatban is sokan gondolják úgy, hogy az ismételt jelölés - ami természetesen nem hivatalos, hiszen az Akadémia tagjai nem előre benyújtott lista alapján választanak - minden évben csak növeli elismertségét, és ezáltal valójában egyre távolabb kerül a díjtól. Llosa esélyeit az is csökkentheti, hogy a kilencvenes években indult a perui elnökválasztásokon, a politikai szerepvállalás pedig köztudottan negatív befolyással van a Nobel odaítélésére.

Llosa 1936-ban született a perui Arequipában. Tízéves korában szüleivel a fővárosba, Limába költözött, ahol édesapja döntésének köszönhetően katonai iskolában végezte tanulmányait. Tizenöt évesen már bűnügyi újságíróként dolgozott, négy évvel később feleségül vette a nála jóval idősebb nagynénjét (részben ez az élmény ihlette Julia néni és a tollnok című regényét). Szinte gyerekfejjel egy illegális kommunista csoport tagja lett, később a latin-amerikai írókhoz hasonlóan üdvözölte a kubai forradalmat, majd a kubai rendszer egyik következetes bírálójaként lépett fel. Huszonkét éves korától tizenhat éven át Európa számos nagyvárosában élt, többek között Londonban, Barcelonában és Párizsban. 1990-ben egy konzervatív párt képviseletében indult a perui elnökválasztáson, vereségét követően teljesen felhagyott a politikai pályafutással.

A nemzetközi elismerést már első regénye, az 1962-ben megjelent, önéletrajzi elemekkel átszőtt A város és a kutyák meghozta számára, mely Robert Musil hagyományait követve egy katonaiskolában játszódik.

Második regénye, A zöld palota árnyalt és pontos képet fest a perui társadalomról, többek között a fehérek és az indiának együttélésének problémáit is bemutatja. 1973-ban jelent meg egyik legsikeresebb műve, a Pantaleón és a hölgyvendégek. A történet a szemellenzős, értelmetlenül szigorú és emberileg elfogadhatatlan katonai rendszerek elé tart görbe tükröt. A könyvből 1976-ban saját maga rendezett filmet.

Részlet a Pantaleón és a hölgyvendégek c. filmből


1977-ben a Nemzetközi PEN Klub elnökévé választották, közben pedig sorra jelentette meg regényeit (A háború végén, 1981; Mayta története, 1984; Ki ölte meg Palomino Molerót, 1986; A beszélő, 1987; Szeretem a mostohám, 1988).

Nemrégiben megjelent, A Kecske ünnepe című regénye a latin-amerikai társadalmi-politikai konfliktusokat ábrázoló művei sorába tartozik - minden idők egyik legnagyszerűbb "diktátorregénye", amely a dominikai Trujillo zsarnoki rendszerét mutatja be. Nagy sikerű erotikus regényeiben (a Pantaleón és a hölgyvendégek mellett a Szeretem a mostohámat című művét és a Don Rigoberto feljegyzései-t is ide lehet sorolni) kifinomult művészi eszközökkel ábrázolja a "játékos ember" féktelen fantáziavilágát.

Legutóbbi műve 2001-ben jelent meg: az Édenkert a sarkon túl korábbi regényeiben is taglalt témát dolgoz fel: arra a kérdésre keresi a választ, hogy létezhet-e egyáltalán földi paradicsom, vagy minden utópisztikus eszme óhatatlanul erőszakhoz és diktatúrához vezet.


<< előző oldal 5/6 következő oldal >>

1. Ali Ahmed Said - a bukmékerek és a diplomaták favoritja

2. Tomas Tranströmer - 30 év után újra Svédországé lehet a Nobel

3. Joyce Carol Oates - nyolc év után ismét nő kaphatja a díjat

4. Philip Roth - a feministák ellensége

5. Mario Vargas Llosa - politikusként nem, íróként annál sikeresebb

6. Salman Rushdie - kitüntetése az arab világ felháborodását okoznáKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!