ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Akik az irodalmi Nobelt kaphatják
2004. október 5., kedd, 18:39|Utolsó módosítás: 2004. október 7., csütörtök, 11:37

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Salman Rushdie - kitüntetése az arab világ felháborodását okozná << 6/6. oldal

Forrás: Reddot

A fatváról

A fatva egy muzulmán vallásjogi alapfoglalás, mely bár nem kötelező érvényű, de a legtöbb szunnita muszlim számára erkölcsi iránytűként szolgál. Salman Rushdie ellen 1989. február 14-én a Khomeini ajatollah mondta ki a fatvát, a muzulmán hit és Mohamed meggyalazásáért halálra ítélve az írót.
A fatva ugyanis abból a teológiai tételből indul ki, hogy a tabu megvédi Mohamed próféta szentségét a blaszfémiától, amit Rushdie - a nyugati gyarmatosítók által használt gúnynévvel illetvén a prófétát - tudatosan követett el. Ezért Rushdie-ra, mint született muzulmánra, a bűn és büntetés dialektikája vonatkozik, bűne pedig sokkal súlyosabb annál, mint amikor ugyanazt a tabut a nyugati értelmiségiek sértik meg, hisz Rushdie-t az iszlám hagyomány kötelezi.

David Rapaport nyomán
Linktár
Rushdie-linkek

Az indai születésű Salman Rushdie neve szintén nem ismeretlen a Nobel-díj sorsáról határozó bírák előtt, ám Llosához hasonlóan talán az ő személye is túl sokszor merült már fel jelöltként. A Nobel számára már csak azért is kétséges, mert a kritikusok egyöntetűen egyetértenek abban, hogy az utóbbi években megjelent regényei színvonalban messze elmaradnak pályafutása korábbi műveitől.

Salman Rushdie 1947-ben született Bombayben, szülei muzulmán hitben nevelték fel. Tizennégy éves korában Angliába küldték tanulni, ahol hamarosan brit állampolgárságot kapott.

Első, Grímusz című regénye 1975-ben jelent meg. A mágikus elemekkel átszőtt történet mintegy előrevetíti Rushdie életművét: az ismert dél-amerikai írók mellett őt tartják a mágikus realizmus egyik legtekintélyesebb képviselőjének. A regény főhőse, Szárnyaló Sas kontinenseken és korokon át üldözi istenét, a címszereplő Grímuszt, mert az a halhatatlansággal megajándékozta ugyan, de a békés öregedés titkával már adósa maradt.

1981-ben jelent meg egyik legjelentősebb regénye, Az éjfél gyermekei, amelyért Booker-díjban részesült. A cím azokra a gyermekre utal, akik az India függetlenné válását követő órában születtek, de a rendkívül magas gyermekhalandóság miatt sokan közülük még a kilencéves kort sem érhették meg.

1988-ban látott napvilágot negyedik regénye, a Sátáni versek, amely óriási felháborodást váltott ki a muzulmán olvasók körében, többek között abból kifolyólag, hogy a könyvben szereplő prostituáltak Mohamed próféta feleségeinek nevét viselik, és a magát Mohamedet idéző szereplő is inkább kapzsi és nőfaló kereskedőnek tűnik, mint vallási vezetőnek.

Az indiai kormány betiltotta a kötetet, amelyet több helyütt nyilvánosan elégettek. 1989-ben az iráni Khomeini ajatollah 1,5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére. Rushdie azóta a brit állam által finanszírozott védőőrizetben él, nem mutatkozik a nagyobb nyilvánosság előtt.

1994-ben Kelet, nyugat című novelláskötete jelent meg, amelyet három regény, A mór utolsó sóhaja (1995), a Talpa alatt a föld (1999) és utolsó regénye, a 2001-ben megjelent Fúriadüh követett.

[origo]


<< előző oldal 6/6

1. Ali Ahmed Said - a bukmékerek és a diplomaták favoritja

2. Tomas Tranströmer - 30 év után újra Svédországé lehet a Nobel

3. Joyce Carol Oates - nyolc év után ismét nő kaphatja a díjat

4. Philip Roth - a feministák ellensége

5. Mario Vargas Llosa - politikusként nem, íróként annál sikeresebb

6. Salman Rushdie - kitüntetése az arab világ felháborodását okoznáKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!