ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A zongoratanárnő szerzője kapta az irodalmi Nobelt
2004. október 7., csütörtök, 13:20|Utolsó módosítás: 2004. október 8., péntek, 14:18

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb


Jelinek nem kívánja személyesen átvenni a Nobelt << 2/2. oldal

Az MTI tudósítása szerint - bár az írónő egy osztrák hírügynökségnek tett nyilatkozatában kijelentette, hogy természetesen nagyon örül a díjnak - egészségi okok miatt mégsem kívánja azt személyesen átvenni.

Jelinek maga is hangot adott meglepetésének, mindazonáltal kijelentette, hogy semmi értelme a színlelésnek, ő bevallottan tart attól, hogy a Nobel tehertételt jelent majd számára. Elmondása szerint nem tartja magát alkalmasnak arra, hogy nyilvánosság elé ráncigálják, mert fenyegetve érzi ott magát.

A hírügynökségnek megismételte a svéd rádióban tett nyilatkozatát, miszerint egészségi okok miatt nem kíván részt venni a Nobel-díj átadási ünnepségén. Ezt a Svéd Királyi Akadémia titkára már tudomásul is vette.

Az osztrák hírügynökség kérdésére Jelinek kifejtette azt is, nem szeretné, ha a díjának valamilyen jelentősége lenne Ausztriával kapcsolatban, mert távolságot akar tartani a mostani kormánytól, s nem biztos benne, hogy mindazok, akik most vele ünnepelnek, a valóságban is boldogok a hír hallatán. Az írónő a Szabadságpárt négy évvel ezelőtti kormányra kerülésekor kérte, hogy színdarabjait Ausztriában ne mutassák be nagyközönség előtt, ezzel kívánván kifejezni ellenszenvét és egyet nem értését a kormánnyal szemben.

Úgy tűnik, az írónő aggodalmai nem alaptalanok, hiszen Helene Patrik-Pable, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kulturális kérdésekkel megbízott szóvivője máris nyilvánosan reagált az írónő kitüntetésére: "Elfriede Jelinek évek óta élvezettel rántja sárba Ausztriát". Véleménye szerint valóban nem lehet zavartalan Jelinek öröme, mert a Nobel-díjnak köszönhetően szélesebb nemzetközi olvasóközönséghez jut majd el, és így tovább terjed az általa alkotott bizarr Ausztria-kép - jelentette az MTI. 

A Rómában tárgyaló Heinz Fischer köztársasági elnök szívből jövően gratulált az írónőnek, a Nobel-díj véleménye szerint egyben Ausztriának is megtiszteltetést jelent. A szabadságpártiakkal koalícióban kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) kulturális ügyekben illetékes szóvivője hangsúlyozta: Ausztria büszke lehet arra, hogy egy osztrák írónő kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A zöldek kulturális kérdésekkel foglalkozó szóvivője szerint pedig a Nobel-díj Jelinek társadalmi elkötelezettségének a nemzetközi elismerését is jelenti.

"Elfriede Jelinek műveinek radikális költői nyelvezete ragadta meg a stockholmi bizottságot" - nyilatkozta az MTI-nek Kertész Imre. Hazánk egyetlen irodalmi Nobel-díjasa az írónő életművéből külön kiemelte A zongoratanárnő című regényt, valamint a Lust (A vágy) című művet, mely eddig még nem jelent meg magyar nyelven. "Ez egy elég kemény könyv, a fogyasztás pornográfiáját" tűzi tollhegyre - fogalmazott Kertész a könyv kapcsán. A 2002. év irodalmi Nobel-díjasa elkötelezett írónak nevezte Jelineket, baloldali múlttal, amelyet sohasem tagad meg. Kertész Imre szerint immár tendencia, hogy a stockholmi bírák olyan írókat keresnek, akik kiállnak azért, amit gondolnak, s Jelinek is ilyen alkotó.

[origo]


<< előző oldal 2/2

1. Az osztrák írónőre senki sem számított

2. Jelinek nem kívánja személyesen átvenni a NobeltKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!