ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Egy plázában lóg a vitatott Picasso
2004. október 22., péntek, 15:19|Utolsó módosítás: 2004. október 22., péntek, 15:29

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Hongkongban a Francia Év nevű ünnepségsorozat kezdeteként megnyitottak egy kiállítást a málagai Pablo Picasso műveivel. A spanyolok tiltakoznak: a bevásárlóközpont sem tetszik nekik, de az "átigazolt művész" gondolata sem lelkesíti őket.


Forrás: MTI
Linktár
Picasso a katalógusban

A spanyolok - némi joggal - sajátjuknak érzik Picassót, ezért is vették zokon, hogy a művész úgy szerepel Kínában, mint a "francia kultúra nagykövete" - írja az EFE. Azt is igen nehezen emésztik meg, hogy az egyik képét egy plázában állították ki a helyiek - és a helyszínen megjelenő Jacques Chirac köszöntő szavaitól sem lettek boldogabbak.

Franciaország hatvan évvel ezelőtt vette fel a diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ezt ünneplik mostanában: az 1917-ben festett és a párizsi Chatelet színházban kiállított Parade című kép októberben érkezett Hongkongba, hogy része legyen ennek a kulturális eseménysorozatnak. Ennek megfelelően sok hongkongi úgy hiszi most, hogy Picasso egy neves francia művész volt. A spanyolok ettől persze szerfelett morcosak: "Köszönjük a franciáknak, hogy a Spanyol Kereskedelmi Kamara által szervezett 'Spanyol hónapot' támogatják azzal, hogy hoztak ide egy Picassót" - kommentálta ironikusan Cristóbal Méndez de Vigo, a Kamara elnöke.

A hatalmas kép, mely 10,5 méter magas és 16 méter széles, a történelem során jobbára Párizsban maradt, így valójában "csak" alkotójának van köze Spanyolországhoz. A mű eddig tizenegy alkalommal került kiállításra más helyen, Ázsiában viszont ez az első alkalom, hogy megnézhetik személyesen. A festmény október végén kerül vissza eredeti helyére.

A franciák jövő júliusig negyven kulturális eseményt terveznek a régióban. 50 Monet-, Manet-, Renoir-képpel impresszionista kiállítást nyitnak meg februárban - és még a francia légierő pilótáinak akrobatikus légi bemutatóját is megnézhetik a helyiek.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!