ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A legjobban kereső halott művészek
2004. október 29., péntek, 9:25|Utolsó módosítás: 2004. október 29., péntek, 13:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Elvis Presley vagyona évente 40 millió dollárral gyarapszik, Charles M. Schulz, Snoopy kutya megálmodójának örökösei 35, J.R.R Tolkienéi 23, John Lennonéi 21 millióval gazdagodnak. Ők vezetik a Forbes amerikai folyóirat listáját, amely a haláluk után milliókat kereső művészeket állítja sorba.


Fotó:RCA Records
Ajánlat
Az eredeti lista
Linktár
Klipek, képek, dalok - minden a Királyról

Elvis hatalmas bevétele nem dalainak jogdíjaiból származik, ugyanis annak idején hírhedt menedzsere, Tom Parker "ezredes" potom 5 millió dollárért eladta a Király 1973 előtti összes dalának jogát az RCA lemezcégnek, amelyet azóta a Sony vásárolt fel. A Presley-utódok azonban jócskán részesülnek a különböző Elvis-relikviák, valamint a gracelandi emlékház bevételeiből.

Schultzéknak elsősorban a különböző reklámokhoz eladott Snoopy és Charlie Brown-figurák jövedelmeznek.

Ugyancsak a reklámok tartják fenn a listán 6. helyen álló Marilyn Monroe (8 millió) mítoszát és hizlalják az örökségét ápoló CMG cég bankszámláját. Ennek kedvezményezettje Anne Strasberg, Lee Strasbergnek, a híres Actor's Studio színiiskola alapítójának özvegye.

Alighanem Tolkien hátrahagyottjai sem jártak rosszul a Gyűrűk ura megfilmesítésével, és az azzal járó világméretű marketingkampánnyal.

Az első tíz közé került még, ötödikként Theodor Geisel, azaz a gyerekkönyveiről elhíresült "dr.Seuss" (18 millió), George Harrison a 7. (7 millió), 8. Irving Berlin, az Alexander,s Ragtime Band szerzője (7 millió), és ugyanennyit kapnak a 9. Bob Marley örökösei is. A 10. helyre Richard Rogers, a híres musical-szerző "futott be" (6,5 millió).

A második 10-ben is elsősorban énekesek, zenészek, zeneszerzők tolonganak, a rockból Jimi Hendrix a 12. (6 millió), Jerry García, a Grateful Dead alapítója a 17. (5), ugyanennyivel nő évente Freddie Mercury (18.) és Tupac Shakur (19.) öröksége is. De megelőzi mindegyiküket George és Ira Gershwin (6 millió), a sort pedig Frank Sinatra zárja (5 millió). Színészek közül csupán az 50-es évek ifjúsági mítosza, James Dean tudott közéjük férkőzni, a 15. helyre 5 millióval.

Tavaly is vizsgálódtak ebben a témakörben: az eladott nagylemezek, könyvek, poszterek, kislemezek milliói tették Elvist az évente összeállított lista élére akkor is, így ő volt a leggazdagabb elhunyt híresség. A rock and roll királyának házát, Gracelandet is pénzért látogatják turisták százezrei évente, így ez az összeg is hozzáadódik az előbbi tételekhez.

A képzeletbéli ezüstérmet ugyancsak Charles Schulz rajzfilmkészítő - Snoopy figurájának kitalálója - szerezte meg, 33 milliónyi eurós becsült vagyonnal, őt pedig J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Urá-nak alkotója követte a dobogó alsó fokán, 23 millió euróra taksált összeggel. A negyedik és ötödik helyen ismét elhunyt zenészek tűntek fel, John Lennon és George Harrison, az ő lemezeikből 2002-ben több mint kétmillió példány fogyott, írta a Plus. Mögöttük a listán a jamaicai Bob Marley volt található, épphogy csak megelőzve Marilyn Monroe amerikai színésznőt. A gazdag és híres elhunytakat felsoroló exkluzív listán feltűnik még dr. Robert Atkins neve - az ő különleges diétája tavaly 2 millió eurót hozott a konyhára.

[origo]/MTIKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!