ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

A Sherlock Holmes-kutató rejtélyes halála
2004. december 17., péntek, 13:56|Utolsó módosítás: 2004. december 17., péntek, 16:36

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Rejtélyes módon halt meg a világ egyik vezető Sherlock Holmes-szakértője: egy Arthur Conan Doyle tollára méltó kacifántos történetben, amelyben gyanúsítottként felbukkant a Pentagon egy magas rangú illetékesének a neve is.


Forrás: Red Dot
Egy a számtalan Holmes-filmből, 1936-ből
Fórum
Hercule Poirot - Sherlock Holmes

Az 50 éves Richard Lancelyn Greent, a Sherlock Holmes Társaság egykori elnökét, egy Doyle-ról szóló könyv szerzőjét még márciusban találták holtan a dél-londoni Kensingtonban lévő lakásában: a férfi az ágyán feküdt, plüssmackóktól és egy üveg gintől körülvéve, a nyaka köré pedig cipőfűzőből és kanálból eszkábált házilagos kínzó- és kivégzőeszközt erősítettek.

A rendőrség öngyilkosságra gyanakodott, de az igazságügyi szakértők kételyeiket hangoztatták. Feltűnő volt az is, hogy halála előtt a kutató elkeseredett kampányt folytatott a Christie's cég aukciója ellen, amelyen Sir Arthur Conan Doyle, a világhírű detektív atyjának kéziratait akarták elárverezni részletekben. Green húsz éven át kutatta a Doyle-archívumot, és nem akarta, hogy az iratok szétszóródjanak.

Titokzatos halála előtt Green arról beszélt barátainak, hogy veszélyben érzi az életét. Feldúlt hangon hívta fel a The Times című tekintélyes londoni lapot is, és kijelentette, hogy bármi történik is vele, a Conan Doyle-archívummal kapcsolatos véleménye nem fog megváltozni. A hozzá legközelebb álló személyeknek összeesküvésre célozgatott, és azt mondta, hogy a vitatott irodalmi aukcióhoz köze van "egy amerikainak" is.

A The New Yorker című amerikai magazin kiderítette, hogy ez a rejtélyes figura nem más, mint Jon Lellenberg, az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon egy magas beosztású tisztségviselője - Rumsfeld miniszter egyik főtanácsadója hírszerzési kérdésekben -, egyben a Sherlock Holmes Baráti Társaság (Baker Street Irregulars) egyik vezető tagja.

Ez utóbbi minőségében Lellenberg részt vett a vitatott árverési katalógus összeállításában, és Green halálakor Londonban tartózkodott a Sherlock Holmes Társaság ülése alkalmából. Barátainak elmondása szerint Green jól ismerte Lellenberget, és rettentesen félt tőle, nem akart találkozni vele. A gyanúba keveredett Pentagon-illetékes azonban állítólag holtbiztos alibit tud igazolni arra az éjszakára, amelyen a brit Doyle-kutató meghalt: feleségével és több más turistával együtt éppen részt vett a Hasfelmetsző Jack történetének helyszíneire szervezett idegenforgalmi túrán.

Lellenberg azt mondta a New York-i magazinnak, hogy csak nem sokkal korábban értesült Richard Greennek személye iránt táplált "paranoiájáról". Az amerikai hírszerzőtiszt és krimikutató szerint jellemző problémája a Sherlock Holmes-rajongóknak, hogy gyakran elmosódik előttük a csodálat és a fanatizmus közti határ. "Holmes egy vámpír, aki felfal egyeseket" - mondta. Barátai szerint a legvalószínűbb az, hogy a Sir Arthur Conan Doyle-hoz és főhőséhez, Sherlock Holmeshoz hasonlóan homoszexuális Green úgy követett el öngyilkosságot, hogy a bálványozott krimiszerző egyik elbeszéléséből ihletet merítve gyilkosságnak tüntesse fel a halálát és riválisára terelje a gyanút. A novella A Thor híd rejtélye című, amelyben egy dúsgazdag mágnás felesége úgy vet véget önkezével az életének, hogy halála gyilkosságnak tűnjék és azzal a házvezetőnőt vádolják.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!