ok.hu

Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Március Bartók hónapja az [origo]-n
|Utolsó módosítás: 2006. március 14., kedd, 20:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Puskás Öcsi után Bartók Béla a legismertebb magyar. Mármint külföldön. Itthon kissé árnyaltabb a kép. Ezen próbál most változtatni az [origo].


125 éve született, több mint hatvan éve befejezte a munkásságát, de sokak számára még mindig szinte ismeretlen. Pedig zenéje csak addig "túl modern", "érthetetlen", "zavaros", amíg nem próbálunk nyitottan, előítéletek nélkül, valóban odafigyelni rá. Az [origo] most erre tesz kísérletet, és ehhez remél partnert olvasóiban.

Márciusban, az évforduló hónapjában minden nap adunk majd némi ízelítőt Bartók munkásságából - zenéjéből és írásaiból egyaránt. A több mint négy évtizedes életműnek természetesen csak egy töredékét mutathatjuk be ez alatt az egy hónap alatt, de igyekszünk a gyermekeknek írt könnyű darabokból és a 20. század zenéjének csúcsát jelentő főművekből egyaránt válogatni, hogy a lehetőségekhez képest minél teljesebb képet adhassunk Bartók művészetéről.

Bartók kiváló pianista is volt, korának egyik legnagyobb zongoraművészeként tartották számon. Sercegő, pattogó fonográf- és gramofonfelvételek, gépzongoratekercsek, rádiókoncertek felvételei szerencsére megőrizték zongorajátékát és hangját. Ezekből is hallhatunk néhányat az elkövetkező hetekben.

Bartók leveleiből és a róla, illetve művészetéről szóló írásokból is adunk válogatást - így talán sikerül kissé közelebb kerülnünk az emberhez és a zeneszerzőhöz egyaránt. Az emberhez, akinél elkötelezettebben magyar kevés akadt hazánkban (s aki épp ezért a népek testvérré válását hirdette) és a muzsikushoz, aki a régi magyar dallamvilágból építkezve egy új, kristálytiszta, világos, mindig, mindenhol érvényes zenei nyelvet teremtett.

Bartók hajlíthatatlan, kemény, szigorú embersége máig példa lehet. Szemben állt mindenfajta diktatúrával, nem tűrte a szolgalelkűséget, a behódolást, az igénytelenséget, az öntelt butaságot.

Hosszú vívódás után 1940-ben távozott az egyre inkább élhetetlenné váló országból. Az önként vállalt száműzetésből betegsége miatt már nem tudott visszatérni. "Pedig [...] szeretnék hazamenni, de végleg" - írta élete utolsó évében, 1945-ben.

Bartók Béla születésének 125. évfordulóján a ma indult összeállítással tisztelgünk a zeneszerző emléke előtt. Március Bartók hónapja az [origo]-n. 

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

Mit adsz a testemért cserébe?


TIPP


jegyfoglalás


popsztárok


képeslapküldés


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!