Kill Bill

október 15.

MOM Park mozi

filmes magazinok


filmművészet


színészek


filmforgalmazás


mozik


filmrendezők


anime

Amatőrök
2003. március 13., csütörtök, 21:52|Utolsó módosítás: 2003. március 15., szombat, 13:24


A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A kilencvenes évek egyik legeredetibb stílusú független amerikai filmese, Hal Hartley 1994-ben elkészítette negyedik filmjét, az Amatőrt.A film alapszitációja a korábbi filmekből már ismerős lehet: a főhősnek szembesülnie kell múltjával, hogy tiszta lappal kezdhessen új életet. 


Kávé és cigaretta - Elina Lowensohn az Amatőrben

Az Amatőrben ez a főhős Thomas (Martin Donovan), aki a film kezdő jelenetében egy new york-i sikátorban tér magához és semmire sem emlékszik; fogalma sincs arról, hogy ki ő, és mit csinált eddigi életében. Akik segítenek neki megtalálnia elveszített múltját: Isabelle (Isabelle Huppert), az apáca, aki elhagyja a zárdát, és pornográf könyvek írásával próbálkozik, valamint Sophia (Elina Lowensohn) a pornósztár, aki megelégelve szakmáját zsarolással szeretne pénzhez jutni, hogy új életet kezdhessen.

Láthatóan mindhárman kezdők, azaz amatőrök. Új szerepeiket még csak próbálgatják, többnyire sikertelenül. Mindhárom hős kapcsolódik valahogyan a pornóiparhoz, de a történet pont arról szól, hogy nem képesek megfelelni az érzelmeket üzletté formáló ipar követelményeinek.

Az Amatőr filmvilágában minden groteszk, a néző sosem tud teljesen önfeledten nevetni egy-egy karikatúrára emlékeztető szituáción. (Például az apáca számára a Szűz Máriától várt égi jel Sophia, a pornószínésznő formájában érkezik meg.) Groteszkek maguk a szereplők is: Isabelle, az apáca nimfomán, az amnéziában szenvedő visszafogott, kedves Thomas korábban a pornószakma egyik fenegyereke volt.


Ajánlat


Trouble and Desire - Hal Hartley netes oltára

Possible Films - A rendező hivatalos honlapja

Amateur - avagy, így nézett ki egy film honlapja 1994-ben


Az Amatőr a hagyományos hollywoodi akciófilm karikatúrája. Az akciófilmek teljes eszköztára (bérgyilkosok, menekülő hősök, zsarolás, erőszak) megjelenik a filmben, de  eltorzítva, eltúlozva. A bérgyilkosok munka közben a mobiltelefonok típusairól folytatnak kedélyes beszélgetést, egy korábban higgadt könyvelő az elektrosokk hatására ámokfutóvá válik. Mindezt a Hartley korábbi filmjeiben már megszokott sajátos filmezési eljárás teszi igazán élvezhetővé.

Aki még nem látott Hartley-filmet, javaslom kezdje ezzel, az Amatőr a legprofibb mind közül.

béverzió

[origo]


Küldje tovább ismerősének!


Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva Adatvédelem


Válaszolj egy kérdésre és nyerj meghívást a zártkörű vetítésre!Képek a vetítésről

Írj filmkritikát kedvelt vagy utált filmjeidről! A legjobban vagy legrosszabbul sikerült műveket itt közöljük.

Szeretni való bénák
dr. Igó egy bájos olasz nyelvtanfolyamra ült be.

Interpretáció
dr. Igó álkritikája egy álfilmről.

Ölni rossz
dr. Igó, puska, sültkrumpli