ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Filmek papíron
2002. április 12., péntek, 12:55|Utolsó módosítás: 2002. április 12., péntek, 15:13

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Több olyan könyv is megjelent mostanában, amelynek filmváltozatát már korábban megismerhette a nagyközönség.


Az amerikai szerzők mindig előnyben vannak: hazájuk rendszeresen produkál témát háborús, kaland- és kénmregényekhez. Mark Bowden "A Mogadisu-ügy" című regénye az amerikai csapatok csúfos kudarccal végződött 1992-es szomáliai beavatkozásáról szól. A regény virtuóz módon keveri a tény- és a fikciós elemeket: a történet kitalált, mégis történlmileg hiteles, a szomáliai válság egyik legjobb dokumentuma. A helyi hadurak (elsősorban az akkoriban médiasztár Farah Aidid) szervezetlen csapatai elleni küzdelemben csődöt mondott az amerikai haditechnológia, és morálisan is veszteséggel zárta az USA a projektet, miután a beavatkozás legitimitását nem sikerült megnyugtatóan igazolni. Ez a regény az alapja a "Sólyom végveszélyben" című filmnek, amely néhány hete két Oscar-díjat is nyert (hang és vágás kategóriában). "A Mogadisu-ügy" megrendelhető itt.

Fotó: FókuszOnlineA politikailag jócskán terhelt A Hídember című film művészi értékeiről, mivel csak néhány napja mutatták be, még nem volt módja sokaknak meggyőződni. A film irodalmi értékű forgatókönyve azonban már hozzáférhető. Gondolhatunk sok mindent a film politikai és anyagi vonatkozásairól, de ahhoz ez talán kevés, hogy Bereményi Gézát - korosztálya egyik legjobb íróját és filmrendezőjét - leírjuk. A könyvet ő jegyzi, ez remélhetőleg sokaknak garancia. A Hídember irodalmi forgatókönyve egyébként ritkán láthatóan igényes kiállítású, a kiadó pedig az általában politikai célzatú műveket megjelentető Válasz Könyvkiadó. A Hídember megrendelhető itt.

Fotó: FókuszOnlineA "Színház a moziban" című kötet nem egy nézhető, a moziműsorból kiválasztható film háttértörténete, viszont nem hiányozhat a filmőrültek könyvtárából, igazi kézikönyv. Juhász István kötete áttekinti a magyar hangosfilm történetének első nagy korszakát (1931-1944). Bár elsősorban arra koncentrál, a színdarabok hogyan jelentek meg a hazai filmvásznon (bebizonyítja, hogy az akkor készült filmek döntően ismert színdarabokból készültek), tulajdonképpen szinte ennek a másfél évtizednek egész filmgyártását jellemzi (tipizálja a főszereplőket, rendezőket, filmzeneszerzőket, részletesen bemutatja filmek karakteres szereplőit). A "Színház a moziban" megrendelhető itt.

Fotó: FókuszOnlineSzappanopera-függőknek kötelező, évezredk múlva kultúrtörténészeknek aranybánya a 2001-ben vetített tévésorozatok színes-szagos évkönyve kulisszatitkokkal, zanzásított tartalomismertetéssel, sztárinterjúkkal, rentegeg képpel és a címlapon természetesen Natalia Oreiróval. A "Sorozatok évkönyve 2001" megrendelhető itt.

Van azonban egy sorozat, amelyet rajongói másképp szeretnek, mint a szappanoperákat az azokért rajongók. Az Ally Mcbeal kultusz-sorozat. Ha a "Kulisszatitkok: Ally McBeal" nem is lesz kultuszkönyv, az igazi rajongók biztosan haszonnal tudják forgatni az összes bennfentes poént, emlékezetes pillanatot lexikon-szerűen felvonultató kiadványt. Az Ally McBeal-album megrendelhető itt.

A végére pedig egy filmkönyv, amit nem szükséges külön ajánlgatni: az idei Oscar-díjkiosztás nyertese, az "Egy csodálatos elme" (Sylvia Nasar műve) regénye megrendelhető itt.

Korábbi ajánlataink:

Szavazzon, mintha könyvből olvasná

Rock, csajok, pasik, lovak, könyvek

Fórum:

Merre vagytok, jó könyvek?

Kedves (kedvenc) filmek

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!