ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Tudósítás a ferihegyi reptérről, Kertész Imre érkezéséről
2002. október 17., csütörtök, 0:18|Utolsó módosítás: 2002. november 6., szerda, 13:10

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Háromnegyed tízkor a Ferihegyi repülőtér B terminálja még szinte kongott az ürességtől. Mintha Kertész Imre pár napos itthoni látogatásáról alig egy-két fotós és újságíró tudna csak, és a Nobel-díjának vele együtt örülő olvasók távol maradtak volna. Még a késő esti járatok utasait sem várta senki. A sajtót képviselő maroknyi csapat a kivetítő köré gyűlt, ahol pár perccel 10 óra előtt megjelent, hogy Kertész Imre gépe a vártnál korábban landolt Budapesten.


Bár a Malév berlini járata az A terminálra érkezett, Kertész Imrét és feleségét a V.I.P.-részlegen keresztül kísérték a B terminál kijáratáig, ahol lassan egyre több érdeklődő toporgott. Az az egy-két utas, aki pár perccel hamarabb léphetett ki az aulába, meglepetten tapasztalta, hogy kamerák és mikrofonok szegeződnek rá.

Mire Kertész Imre feleségével és kíséretével (többek között a Magvető kiadót képviselő Morcsányi Gézával) megjelent a kapuban, már egész kis tömeg fogadta. A Nobel-díjas író láthatóan örült, hogy hazaérkezett, és azonnal felfedezte ismerőseit a sokaságban. Miközben átvette a tiszteletére hozott virágokat, körbejárt a hír, hogy interjút is ad.
Kertész Imre három regénye egy kötetben, díszkiadásban!

Sorstalanság - A kudarc - Kaddis - A Nobel-díjas író három regénye együtt, számozott kiadásban is.
Nála kedvesebb, türelmesebb és készségesebb riportalanyt aligha kívánhat magának egy riporter, a sajtó képviselői mégis nehezen találtak fogást rajta. Volt, aki arról faggatta, mit jelent számára a "haza" fogalma és nem érzi-e megalázottnak és kitaszítottnak magát Magyarországon, valamint ossza meg véleményét a Nobel-díja mögött feszülő kultúrpolitikai szándékokról. Mások a készülő könyvéről hallottak volna rövid tájékoztatást; vagy épp arra voltak kíváncsiak, hogy sikerül-e már megfelelő frakkot beszereznie a díjátadó ünnepségre.

Kertész Imre válaszaiban azonban az volt a leginkább meglepő, hogy figyelt a kérdésekre. Értette azok apró hangsúlyait, és őszintén nem tudott mást mondani, mint amit tegnap és tegnapelőtt Németországban. Az ő hazája továbbra is a "nagyvilág", nem érzi magát megbántottnak és megvertnek Magyarországon, és a díj révén rengeteg új olvasója lehet a magyar irodalomnak. A készülő könyvéből tartott már felolvasást itthon, a frakk ügyében pedig továbbra is tanácstalan. A ma éjszakát otthon tölti, az elkövetkezendő napjait pedig különböző találkozókon és egyéb programokon, melyet mások már megszerveztek a számára.

Furcsára sikeredett az a pár perc, míg a tülekedő fotósok, operatőrök és riporterek megörökítették az első magyar Nobel-díjas író hazatértét. Az ügyetlen csetlésből-botlásból egyértelműen kiderült: az írón kívül szinte senki nem tud mit kezdeni a magyar irodalmat ért hatalmas elismeréssel, amellyel egy hazájában alig ismert szerzőt díjaztak.

Gy. D.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!