ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Kubai-amerikai egyezség Hemingwayről
2002. november 12., kedd, 17:41|Utolsó módosítás: 2002. november 12., kedd, 18:38

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Fidel Castro megegyezett Ernest Hemingway rokonaival és az amerikai kongresszus egyik tagjával, hogy a szigetország részt vesz az író hagyatékának megőrzésében.


Forrás: HölgyfórumErnest Hemnigway családtagjai és Fidel Castro az író egykori kubai birtokán ünnepélyesen bejelentették, hogy megállapodtak a szerző szigetországban található hagyatékának megőrzéséről. Az erre a célra létrehozott amerikai alapítvány, a megállapodás alapján, digitálisan rögzítheti, illetve mikrofilmre veheti Hemingway Kubában lévő örökségének teljes anyagát, amelynek másolatát a bostoni John Fitzgerald Kennedy Könyvtárban helyezik el.

Ernest Hemingway után összesen több ezer emléktárgy és dokumentum maradt a szigetországban, a Nobel-díjas író választott hazájában. Az alapítvány több mint kétezer dokumentumot, köztük az író számos, kézzel írt levelét is rögzíti. Hemingway a leveleket feleségének, Marynek, fiának, Gregorynak, illetve a szerkesztőjének, Max Perkinsnek és szerelmének, Adriana Ivancich olasz grófnőnek címezte.


Ajánlat


Itt rendelheti meg Ernest Hemingway műveit

A tárgyi hagyatékot őrző, kiemelt jelentőségű helyet, az író házát a kubai gondnokok pontosan úgy őrizték meg, ahogy Hemingway azt maga után hagyta. A San Francisco de Paulában található birtokon, a Finca Vigián több mint kilencezer könyvet tárolnak, amelyek közül számos Hemingway széljegyzeteit is tartalmazza. A házban, a köteteken kívül, több mint háromezer fénykép és előhívatlan negatív, valamint bikaviadalokat ábrázoló festmények, afrikai vadászatokról származó antilopfejek, kibontott gines, camparis és bacardis üvegek is találhatók. A regényíró kubai otthonában talált kéziratos anyagtól a családtagok és a kutatók azt remélik, hogy fényt derít Hemingway utolsó éveinek számos részletére. A program keretében, a tervek szerint, restaurálják Hemingway fából épített motoros hajóját is, amellyel mélytengeri halászatra járt. A író ugyanezt a járművet a II. világháború idején, a halfogás mellett, alkalmanként, a Mexikói-öböl szigetei között portyázó német tengeralattjárók elleni felderítésre is használta.

A szerző családja és a kubai kormány közötti egyeztetésben az Egyesült Államok kongresszusának egyik tagja, James McGovern is segített, aki a két nép közeledésének tartja a hagyaték megőrzéséről szóló megállapodást. Az egyezség megünneplésére szervezett összejövetelen a zöld katonai zubbonyába öltözött Castro azt mondta, sok mindenért hálás Hemnigwaynek. A 76 éves kubai elnök elmesélte, hogy a Batista tábornok rezsimje ellen vívott gerillaháború idején a hegyekbe magával vitte Hemingway Akiért a harang szól című regényét is, amelyet eddig háromszor olvasott el.

1961-ben, a szerző halála után özvegye a birtokot és a hozzá tartozó ingóságokat az akkori fiatal forradalmár, Fidel Castro kormányának ajándékozta. A Finca Vigia ma múzeum, de a közönség csak kívülről, az ablakokon keresztül tekintheti meg a berendezést.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!