ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Ady-évforduló: könyv és programok
2002. november 14., csütörtök, 14:46|Utolsó módosítás: 2002. november 14., csütörtök, 15:02

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

"Ady szerelme: Ada" címmel - Ady Endre születésének 125. évfordulója alkalmából -  ünnepi kiadványt jelentetett meg csütörtökön a költő nemrégiben váratlanul előkerült levelei alapján az Ady-életmű Alapítvány, az Argumentum Kiadó és a Petőfi Irodalmi Múzeum. Az 500 példányban napvilágot látott új Ady-könyv reprezentatív szövegközlés keretében tárja fel az Ady-Ada kapcsolatot.

 Ajánlat


Nincs otthon egy Ady-kötet sem?
Vegyen egyet gyorsan, mielőtt feltűnik valakinek!


A bibliofil ritkaságnak számító kiadvány megjelentetését azok az eddig publikálatlan levelek inspirálták, amelyeket Ady Bisztriczky Józsefnéhez, azaz Adához, Városmajor szanatóriumbeli szerelméhez írt. A könyv az 1912 tavaszától őszéig tartó röpke szerelem valamennyi fellelhető dokumentumát tartalmazza: a már ismert verseket, Ada leveleit, az első teljes közlésű Ady-leveleket, a költőt ábrázoló felvételeket és egy Adáról készült fotót - számolt be Varga Katalin, a kötet összeállítója, a PIM munkatársa.

A dokumentumokat Hegyi Katalin tanulmánya és jegyzetei egészítik ki, amelyekből a kötetet méltató Tarján Tamás irodalomtörténész szerint hiánytalanul bomlik ki, mi volt Ada szerepe Ady életében.

Az irodalomtörténész szerint a könyv az egykori és mai Ady-filológia szellemi összefogásának eredménye; Ratzky Rita, a múzeum főigazgatója azt mondta, hogy a kötet a múzeum által valaha kiadott legszebb könyvek közé tartozik.

A könyvbemutatón a jubileumi év kapcsán tervezett rendezvényeket is ismertették a szervezők. A múzeum Ki látott engem? címmel életmű-kiállítást rendez. A
tárlaton képekben, versben és prózában mutatják be Ady Endre életét és költészetét.

Mint a forgatókönyvíró, Hegyi Katalin elmondta, a jövő hét csütörtökén nyíló és 2003. április 30-ig látogatható kiállításon az életrajzi és irodalmi dokumentumokat, apró relikviákat Ady életének négy jelentős helyszíne - Érmindszent, Nagyvárad, Budapest és Párizs - köré csoportosítják. 

A jubileumi programsorozat részeként "Lyányok s ifjak szívei védenek" címmel november 23-án a múzeumban gálaműsort rendeznek, amelyen a ráckevei Ady Endre Gimnázium szavalóversenyének győztesei és határon túli - nagyváradi, vajdasági, felvidéki - versmondó versenyek nyertes fiataljai vesznek részt.

A belvárosi Károlyi Mihály utcában található múzeumban november 25-én Elbocsátó, szép üzenet címmel irodalmi dokumentumjátékot rendeznek. A több mint tíz éve működő Költők és Múzsák Felolvasó Színpad sorozatszerkesztője, Petrányi Ilona elmondta: a Léda-szerelem, a Léda-versek hátterét kívánják felvillantani.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!