ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Megjelentek Füst Milán eddig kiadatlan novellái
2003. június 10., kedd, 14:47|Utolsó módosítás: 2003. június 10., kedd, 15:20

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Egy nap története Dídó leányom életéből című kötet olyan eddig kiadatlan írásokat tartalmaz, amelyekkel maga a szerző nem volt elégedett.


Forrás: MTI
Ajánlat
Füst Milán-kötetek
Fórum
Tudsz egy jó könyvet?
Irodalom - érdektelen manapság?

Füst Milán mindeddig kiadatlan - a szerző által egykor megtagadott, tűzbe vetendőnek ítélt - elbeszéléseit is tartalmazza az a kétkötetes novellagyűjtemény, amelyet kedden mutattak be Budapesten.

Az Összegyűjtött elbeszélések első kötete a Füst Milán által összeállított, 1961-ben Öröktüzek címmel megjelent könyv írásait tartalmazza. A kötet 42 rövidebb prózai írást tartalmaz, amelyek többsége a szerző gyermekkoráról, gyermekekről  vagy gyermekeknek szól.

Füst Milán nem látványos jelenetekkel ábrázolt tragédiákban mutatja  fel az emberi kapcsolatok kudarcát, hanem furcsa, szürrealista álmok, játékok és hallucinációk formájában - jegyzi meg Petrányi Ilona, a Fekete Sas Kiadó gondozásában megjelent kötet szerkesztője az utószóban.

Az Egy nap története Dídó leányom életéből című második kötet a korabeli lapok hasábjain fellelhető, illetve a szerző hagyatékában kéziratos formában fennmaradt, 1905 és 1964 közötti szövegeket, eredetileg kiadásra sem szánt novellakísérleteket, elfeledett alkalmi írásokat tartalmaz.

A kiadványt bemutató Angyalosi Gergely irodalomtörténész szerint az eddig kiadatlan szövegek alapján a XX. századi magyar irodalom egyik legnagyobb torzója tűnik elő. Úgy értékelte, a második kötetben rosszul sikerült novellák is olvashatók, Füst Milán lírája azonban az életmű kevésbé jól sikerült részét is hitelesíti.

Bodnár György filológus, a Magyar Tudományos Akadémia Füst Milán Fordítói Alapítványának elnöke kifejtette: az ő felfogása szerint amit egy író leír - legyen az akár szeméremsértő -, hozzátartozik az életművéhez. Ha tehát az egész életmű bemutatása a cél, akkor az utókornak a Füst Milán által "halálra ítélt" írásokat is közzé kell tennie, annál is inkább, mivel a saját szövegeit mániákusan átíró szerző egyes, kevésbé jól sikerültnek tartott írásait idővel megszerette.

(MTI)Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!