ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


P. K. Dick: Palmer Eldritch három stigmája
2003. december 1., hétfő, 13:00|Utolsó módosítás: 2003. december 1., hétfő, 13:29

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Úr megígérte neked az örök életet. Mi el is hozzuk neked - állítja a XXI. századi drogdíler Philip K. Dick magyarul nemrég megjelent sci-fi regényében. Lebegés és vallás, elképzelt valóságok és e világi érzések keverednek a Palmer Eldritch három stigmájában.


Ajánlat
Rendelje meg a könyvet a Fókusz Online-on!
Dick-életrajz, képek, bibliográfia

Sivár és lehangoló jövőkép jelenik meg Philip K. Dick könyvében: a XXI. századi Föld elviselhetetlen hősége miatt az emberek visszahúzódtak a mesterségesen az élet alapkövetelményeihez igazított épületeikbe, a tehetősebbek gyorsított evolúciós kúrákkal másznak még magasabbra a társadalmi ranglétrán, a Naprendszert belakó, erőszakkal kijelölt gyarmatosítók pedig egy bombabiztos - és a társadalom működésének alapját biztosító - droggal teszik elviselhetővé napjaikat. Ezt az állóvizet kavarja fel Palmer Eldritch, aki többéves galaktikus vándorút után tér haza, magával hozva egy vadonatúj kábítószert, melyet a teljes Terra-rendszerben terjeszteni kíván.

Eldritch biztosra megy: "Az Úr megígérte neked az örök életet. Mi el is hozzuk neked" - hirdeti az új szer szlogenje. A kolóniák lakói rögtön rákapnának a kilátástalan életük helyett tökéletes és akár konstans illúziót nyújtó tudatmódosítóra, a Naprendszer gazdasági és politikai egyensúlyát nyomban felborító "Ét-R" valós hatásait azonban senki nem ismeri. Kivéve az első számú közellenségnek számító Palmer Eldritchet.

Röviden ennyiben foglalható össze a Palmer Eldritch három stigmája című könyv alaphelyzete. Ezt követően persze továbbgördül a történet: a lendületes bolygóközi sztoriban sok-sok érdek feszül egymásnak, a kulcsfigurák reménytelenül bolyonganak a képlékennyé olvadó valóság és a drog kreálta álomvilágok között, és végül a tripek szövevényében még Isten is megjelenni látszik. A részletek mellett azonban érdemes megismerkedni magával a szerzővel is.


Skizofrénia és amfetaminok

Philip Kendred Dick 1928-ban született Chicagóban. Néhány héttel később meghalt ikertestvére, négyéves korában szülei elváltak, hétéves korában az orvosok potenciális skizofréniát diagnosztizáltak, s ekkortól speciális iskolában végzi tanulmányait.

Az agorafóbiával, asztmával és szívpanaszokkal is küszködő író nem túlságosan szívderítő gyerekkora, későbbi intenzív droghasználata - a középkorú Dick nem veti meg a különböző amfetaminszármazékokat, és az LSD-t is kipróbálja -, valamint vallásos élményei erőteljes nyomot hagytak az író munkásságán.


Dick filmvásznon

Hollywoodban is igen jó alapanyagnak bizonyultak a tudományos-fantasztikus irodalom legjobbjai közé sorolt szerző művei. Dick írásai alapján készült Spielberg Különvélemény-e, az Emlékmás vagy éppen az Elhagyott bolygó, legutóbb pedig Ben Affleck főszereplésével az Egyesült Államokban év végén mozikba kerülő Paycheck (A felejtés bére) című film. A legsikeresebb Dick-adaptáció mégis Ridley Scott nevéhez fűződik, aki 1982-ben vitte filmvászonra a Do Androids Dream of Electric Sheep? című regényt a Szárnyas fejvadász-szal. Bár a film munkaverzióiba Dick még bele tudott tekinteni, a premiert nem érhette meg: néhány hónappal a bemutató előtt szívelégtelenségben meghalt.

Dick a sci-fi ellentmondásos alakja: az ötvenes évektől kezdődően rengeteg elismert novellával és regénnyel írta be magát a tudományos-fantasztikus irodalomba, ennek ellenére stílusa és témái miatt ismertségben ma is a többiek, így Aldiss, Vonnegut, Asimov vagy éppen Clarke mögé szorul.

Ben Affleck és Uma Thurman a Paycheck-ben

A Palmer Eldritch története 1964-ben született, Dick önkéntes száműzetése idején, mikor is a civilizációt nagyrészt elhagyva összesen 11 regényt írt hónapok leforgása alatt. A hallucinációk, álmok és saját bevallása szerint gyerekkori félelmei inspirálta írás a sokszor áttetszővé váló téma és az egymásba csavarodó valóságok ellenére mindvégig lendületes tud maradni, a sztori nem esik áldozatul a lebegésnek. Bár Dicknél háttérbe szorulnak az elképzelt jövőt részletező, leíró "sci-fis" elemek, néhány ötlete - a morbid játékbabák és a kábítószer kölcsönhatásaként megjelenő, kollektív alternatív valóságok, az emberi evolúciós folyamatot felgyorsító kezelés vagy éppen a marsi gyarmatosítók hétköznapjai - igen masszív alapot adnak a történetnek.

A regény magyarul ősszel jelent meg az Agave kiadó gondozásában.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!