ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Milliárdok mágusai - részletek a brókerbotrányról megjelent könyvből
2003. december 3., szerda, 11:20|Utolsó módosítás: 2003. december 3., szerda, 17:26

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ki Kulcsár Attila és hogyan lett befolyásos pénzemberek kedvelt tanácsadója? Hogyan válhatott egy érettségi és bankári ismeretek nélkül dolgozó emberből az ország második legnagyobb bankjának magas rangú vezetője? Válaszokat a Milliárdok mágusai - a brókerbotrány titkai című új könyvben talál, amelyből elsőként az [origo]-ban olvashat részleteket.Ajánlat


Milliárdok Mágusai - A brókerbotrány titkai
Rendelje meg a Fókuszonline-tól!


A könyv Szász Károly, a PSZÁF elnöke elleni támadástól követi az eseményeket, a szereplők bemutatása azonban messzire nyúlik vissza. A most bemutatott részlet Rejtő E. Tibor és Kulcsár Attila furcsán összefonódó életútjának egy történetét idézi fel.

2000 őszén a K&H Bank egyik munkatársa bizalmas találkozót kért Rejtő E. Tibor vezérigazgatótól. Egy társasági beszélgetésen hallottakat kívánta vele megosztani, habár az információihoz egyetlen bizonyíték sem állt rendelkezésére. Barátai egy "legendás üzleteket bonyolító, mesés hozamokat produkáló", "briliáns brókerről" tettek említést, akinek azonban a K&H-csoporthoz szerződése előtti időszakában, tehát 1998 előtt, vidéken, "piszkos ügyei voltak, és meggyűlt a baja a törvénnyel". A beszélgetés szerint piramisjáték-szerű befektetések szervezése miatt a bíróság több millió forintos pénzbírsággal sújtotta még évekkel azelőtt a brókert, aki a büntetést nyomban az ítélet kihirdetése után, a bíró meghökkenésére ott, a tárgyalóteremben akarta kiegyenlíteni. A pénzköteget a zsebéből húzta elő, és meg is kérdezte, hogy lenne-e mód a bírság helyszíni rendezésére.

A munkatárs annak ellenére gondolta úgy, hogy ez a történet a vezérigazgatóra is tartozik, hogy tudta: az ítélet káros következményeitől az illető mentesült, erkölcsi bizonyítványa tehát ismét tiszta volt. A bróker neve akkor számára még nem mondott semmit, a brókercég szervezetileg és akkor még helyileg is  teljesen elkülönülten működött a banktól. Kulcsár Attila nevének hallatán azonban "Rejtő arcáról lerítt, hogy képben van".

"Ez a fiú egy gyöngyszem, ha valakire, akkor rá nagyon kell vigyáznunk mindannyiunknak. A legfelsőbb politikai körökhöz áll közel" - hangzott a beszámoló szerint Rejtő válasza a meglepett beosztottnak, akinek már csak arra futotta, hogy közbevesse: vajon mi lesz, ha éppen nem az akkor hatalmon lévő jobboldali koalíció vezeti az országot. "A másik oldalhoz is közel áll" - válaszolta a vezérigazgató. Ugyanebből az időszakból meséli egyik Rejtőhöz közel álló forrásunk azt, hogy Kulcsárral hármasban találkozott vele a városban. "A fiú mintha a Keresztapa című filmből lépett volna elő, a hátrazselézett hajával és az olaszos öltönyével." Meg is jegyezte utóbb a vezérigazgatónak, hogy milyen gengszterekkel tartja a kapcsolatot. Rejtő csak elmosolyodott, és forrásunk szerint azt mondta: "nekem dolgozik". A brókercégnél dolgozó több nyilatkozónk is megerősítette, hogy a vezérigazgató és Kulcsár ismerték egymást, és jóban is voltak. "Rejtő többször látogatást tett a cégnél, és minden alkalommal külön üdvözölte Kulcsárt" - mesélte egyikük.

A bankhoz 1999-ben érkező vezérigazgató, a Kanadát megjárt világfi, a kifogástalan eleganciájú, multinacionális cégeknél karriert befutott bankár és a nagykanizsai származású, néhány évvel azelőtt még a bíróságon magyarázkodó, zűrös hátterű, egykori pénzváltó tehát rövid idővel megismerkedésük után már elválaszthatatlanok lettek. A nepper és a bankár - életútjuk minden különbözősége ellenére - akkor már egy csapatot alkotott.

A könyv egyik szerzője, György Bence az [origo] munkatársa.

Mong Attila - György Bence: Milliárdok mágusai - A brókerbotrány titkai (részlet)

Megjelent: Vízkapu, 2003.

(A következő részlet csütörtökön jelenik meg az [origo]-ban)

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!