ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Milliárdok mágusai - részletek a brókerbotrányról szóló könyvből (2.)
2003. december 4., csütörtök, 15:47|Utolsó módosítás: 2003. december 5., péntek, 11:41

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Ki Kulcsár Attila és hogyan lett befolyásos pénzemberek kedvelt tanácsadója? Hogyan válhatott egy érettségi és bankári ismeretek nélkül dolgozó emberből az ország második legnagyobb bankjának magas rangú vezetője? Válaszokat a Milliárdok mágusai - a brókerbotrány titkai című új könyvben talál, amelyből elsőként az [origo]-ban olvashat részleteket.


A könyv cselekményei javarészt abban a két hétben játszódnak, amely Szász Károly, a PSZÁF elnöke elleni támadástól és az ügyet kirobbantó felügyeleti határozat megjelenésétől Kulcsár Attila elfogásáig tartott. Ekkor még nem ismerte a nyilvánosság a későbbi botrányhős nevét, a bennfentesek és a hatóságok azonban már csak rá figyeltek. Ebben a helyzetben próbálta menteni, ami menthető volt.


Ajánlat


Milliárdok mágusai - A brókerbotrány titkai
Rendelje meg a Fókusz Online-tól!


Június 28-án, szombaton reggel, fél tíz tájban, csaknem két héttel a Szász Károly elleni támadás után egy zöld Saab hajtott be a Kongresszusi Központ parkolójába. Felvette az ott várakozó lányt, az autó elindult a Sas-hegy irányába. A kocsit Kulcsár Attila vezette, a K&H Equities június 19-én felfüggesztett befektetési tanácsadója, a bank ügyvezető igazgatója, mellette pedig a kényszerszabadságon lévő - és később erről a délelőttről a banki belső ellenőrzésnek beszámoló - titkárnője ült.

"Nagy baj van. Valószínű, hogy hosszabb időre most találkozunk utoljára" - mondta Kulcsár, miközben a Lejtő utca felé vették az irányt, ahol a K&H Medicina Egészségpénztár épülete volt. A bank Vígadó téri központjába, a saját irodájába akkor már reménytelen volt számára a bejutás, ráadásul biztos lehetett abban, hogy a titkosszolgálaton kívül a belső ellenőrök is magánnyomozókkal figyeltetik. Ezért nem merte használni a saját kocsiját sem. A Saab kölcsönautó volt, mert azt gondolta: így könnyebben le tudja rázni az esetleges követőit. Eredetileg a BAH-csomópontnál, a benzinkútnál beszélték meg a találkozót, de - leginkább óvintézkedésből - az utolsó pillanatban helyszínt váltott, rátelefonált a titkárnőjére, hogy inkább jöjjön át a közeli parkolóba.

Június 16. után néhány nap leforgása alatt minden összeomlott. Kulcsár üldözött ember volt, aki tudta: már csak néhány napja van arra, hogy mentse, ami menthető. Szász megveretése és a PSZÁF határozatának nyilvánosságra hozatala teljesen leleplezte. Az még nem lett volna baj, hogy a Pannonplast felvásárlási akciót szabálytalannak ítélték és megbírságolták néhány ügyfelét: a határozat meghozatala előtti napokban ez már világos volt számára. A PSZÁF-elnököt ért ütlegek hatása azonban érződött a határozatban, az ismeretlenek támadását Szász ellentámadása követte a szövegben. A dokumentum megemlítette a brókercégnél lévő, különleges elbírálást élvező ügyfeleket, a nekik dolgozó befektetési tanácsadót és az ügyleteiket nyilvántartó külön kis egységet. A határozat szintén utalást tett egy állami cégre, amely a szabálytalan tranzakciók részbeni pénzügyi fedezetét nyújtotta. A sajtó aztán - ahogyan sejteni lehetett - erre a két témára repült rá, a VIP-listára és a közpénzre. Az ÁAK napokon belül kénytelen volt visszakövetelni a pénzét, aminek egy jelentős része persze nem a hivatalos nyilvántartásokban szereplő állampapír-befektetésekben parkolt, hanem egészen másutt.

Gyorsan kellett rengeteg pénzt mozgósítani. Kulcsárnak nem volt tehát más választása, kénytelen volt egy másik ügyfele, a Betonút Rt. befektetéseihez hozzányúlni. A csikicsuki eredményeképpen azonban hirtelen több milliárd forint hiányzott a rendszeréből. Nehezítette a dolgát az is, hogy a bank belső ellenőrei és a rendőrség is gyűjtötte az adatokat ellene, június 23-án a PSZÁF is célvizsgálatba kezdett a brókercégnél és a banknál egyaránt, három napra rá pedig menesztették az ÁAK vezérigazgatóját, Bitvai Miklóst. Sűrű két hét állt mögötte, és Kulcsár számára világossá vált: csak idő kérdése a teljes lebukás.

Ez a szombat reggel Kulcsár Attila utolsó lehetősége volt arra, hogy rendbe tegye a dolgokat, hogy az ügyfeleire és persze saját magára nézve a lehető legkevesebb terhelő adatot, jelet, papírt hagyjon maga után. Ez a nap volt az utolsó alkalom, hogy a 177 fontos ügyfele közül a legeslegfontosabbak számláit, pénzét a megegyezéseknek megfelelően könyvelje le, a saját kimutatásait valamennyire szinkronba hozza a brókercégnél fellelhető, a lány által kimásolt nyilvántartásokkal és kiküldje az utolsó egyenlegeket, amelyeket majd a számlaegyeztetések során használhatnak. És ez a néhány óra kellett arra is, hogy a lehető legtöbb dokumentumról másolatot készítsen. "Minden listáról, ügyfélkimutatásról másolat kell" - ez volt az egyértelmű parancs, a szabad elvonulást kínáló egyezség egyik fele, míg a másikon az ajánlat. "Elmehetsz külföldre, és legalább öt évig nem is akarunk rólad hallani" - visszhangzott a fülébe a mondat. Nagyon jól tudta, hogy nincsen más választása.

Mong Attila - György Bence: Milliárdok mágusai - A brókerbotrány titkai

Megjelent: Vízkapu, 2003.

(A következő részlet pénteken jelenik meg az [origo]-ban)

A könyv egyik szerzője, György Bence az [origo] munkatársa.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!