ok.huSzórakozás Könyv


Építészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés


Harry Potter pontban éjfélkor érkezett
2003. december 5., péntek, 14:33|Utolsó módosítás: 2003. december 18., csütörtök, 18:03

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

2003. december 5-én, pontban éjfélkor, az Animus kiadó gondozásában magyarul is megjelent a Harry Potter-sorozat ötödik kötete, a Harry Potter és a Főnix rendje. Az Animus Kiadó 1998 karácsonya előtt vásárolta meg az első kötet magyar nyelvű kiadási jogát. Az első részből kiadott ötezer példány még mérsékelt sikert aratott, ám a harmadik kötet már itthon is bestsellerré vált. Az ötödik, Tóth Tamás Boldizsár fordításában megjelent kötetben Harry, aki már betöltötte tizenötödik életévét, igazi kamaszként viselkedik: lobbanékony, sérülékeny, és megérinti a szerelem.


Valóságos csoda 1/2. oldal >>

Forrás: [origo]

Internet ajánlat

ADSL Otthon, ADSL Hobbi, év végéig ingyen.


Rendelje meg!

Ajánlat
Harry Potterről a Bloomsbury kiadó honlapján
Mindent Rowlingról, a Harry Potter-kötetekről és szereplőikről
Rendelje meg a sorozat legújabb kötetét a Fókusz Online-tól!
Linktár
Válogatott linkek Harry Potterről

Harry egy kicsit még gyerek, egy kicsit már felnőtt - ennek a köztes állapotnak minden jellemzőjével. Az igen terjedelmes, 752 oldalas kötet végére érve a varázslótanonc szinte felnőtté érik majd. Az izgalmat fokozza az is, hogy J. K. Rowling, a sorozat szerzője előre bejelentette a meseregény egyik hősének halálát.

Joanne Kathleen Rowling brit írónő 1966. július 31-én született. Jo, ahogy családja és barátai hívják, kislánykorában nagyon szerette a meséket és a mesélést, szabadidejében rendszeresen írt. Első meséjét egy Nyúl nevű nyúlról írta, hatéves korában. Az érettségi után az Exeter egyetemre került, ahol franciát tanult. Tanulmányai befejezése után titkárnőként dolgozott, ami nem sok örömet szerzett számára. Rövid hivatalnoki pályafutása után Portugáliába utazott, ahol angolt tanított. Ott ismerte meg későbbi férjét is, akivel házassága egy év után zátonyra futott. Kislányával, az akkor pár hónapos Jessicával visszatért Edinburghbe, és szociális segélyekből próbálta fenntartani magát.

1990-ben, egy többórás utazás során álmodta meg a kis Harry figuráját. Mivel lakásuk fűtetlen volt - heti 70 fontos állami támogatásból tengődött, egy kávézóban írt. Eleve hét kötetet tervezett. Már megírásuk előtt gondosan átgondolta és felépítette a történet vázát, elképzelte a legmeghatározóbb karaktereket.

Ügynökségek sorának küldte el a könyvsorozat első kötetének, a Harry Potter és a bölcsek kövé-nek kéziratát. A sokadik elutasítás után különös megérzésére hagyatkozva kereste fel Mr. Little-t, egy parányi ügynökség tulajdonosát, aki végül alkut kötött a sorozatot kiadó Bloomsbury könyvkiadó vállalattal. Az 1997-ben megjelent első részt később a Harry Potter és a Titkok Kamrája, a Harry Potter és az azkabani fogoly, a Harry Potter és a Tűz serlege, majd az angol nyelven idén június 21-én megjelent Harry Potter és a Főnix rendje követte.

A sorozat eddigi öt részét több mint 200 országban, eddig 52 nyelvre fordították le, köztük ógörögre s legutóbb hindire is. Az első négy kötet megjelenései között mindössze egy-egy év telt el, míg az ötödik részre nem kevesebb, mint három évet kellett várnia az ifjú varázslótanonc gyermek és felnőtt rajongóinak.


1/2 következő oldal >>

1. Valóságos csoda

2. Magyar nyelvű kiadás - árverés az [origo]-nKüldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum Adatvédelem!

Iratkozzon fel RSS-hírcsatornáinkra!

Az [origo] kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartvaIdőjárás

Hőmérséklet:
min: 5 , 10 °C
max: 12 , 17 °C

Változékony, hűvös idő
továbbFórum

BESZÉLŐ KÉPEK - csak úgy...Neked, Nekem, Mindenkinek!
Teázóknak való... :)
SNE
illatok oldala
A csönd oldala


TIPP


Harry Potter


könyvvásárlás


A Nagy Könyv - Top12


LINKCENTRUM


szex


férfiaknak


nőknek


HETI TOPLISTA


Shakira


Angelina Jolie


Görög Zita


Most keresik a többiek!