Szórakozás
Mozi
Filmklub
Zene
AXEtázis
Tévé
Könyv
Vendégszoba
DVD/VHS
Moziműsor
Tv-műsor
monotone
Galéria
Film kvízek
Horoszkóp
Képeslapküldés
Operátor logókÉpítészettől tárgykultúráig minden, ami szemnek ingere!


A rovat hírei


"Tarány Tomit megviselte, hogy kiejtett minket" - a Rocktenors az X-Faktorról

Két magyar hely vezeti a világ száz legjobb bárjának listáját

"Álmodtam is a Sírhant művek szereplőivel" - Marina Salas, A bárka szereplője

Ha nem a panel nyer: kísérleti lakótelep Óbudán

"Egyszer sem jutott eszembe a 25 millió" - Ádám, az Éden Hotel stratégája
Gyorskeresés

Közzétették az idei Oscar-díjra jelöltek listáját
2000. február 16., szerda, 18:03

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Beverly Hillsben kedden kihirdették az idei Oscar-díjra jelöltek listáját. A tavaly bemutatott játékfilmek közül az Amerikai Szépség kapta a legtöbb jelölést, szám szerint nyolcat. Az Oscar-díjakat március 26-án Los Angelesben adják át.

Robert Rehme, az Amerikai Filmakadémia elnöke és Dustin Hoffman hirdette ki kedden Beverly Hillsben a 23 Oscar-díjas kategória idei jelöltjeinek névsorát. A 2000. évi Oscar-díjak favoritjának az Amerikai szépség ígérkezik, miután az összes fontos kategóriában jelölték: a társadalmi szatíra a legjobb film, legjobb rendezés (Samuel Mendes), legjobb forgatókönyv (Alan Ball), legjobb fényképezés (Conrad L. Hall), legjobb vágás, legjobb kísérőzene (Thomas Newman), legjobb színész (Kevin Spacey) és legjobb színésznő (Annette Bening) díjára is esélyes.

Ugyancsak több díjra, szám szerint hatra, jelölték a Bruce Willis főszereplésével készült Hatodik érzék című pszicho-horrort, amely a legjobb film, a legjobb rendezés és forgatókönyv (M. Night Shyamalan), illetve a legjobb férfi mellékszereplő (Haley Joel Osment), legjobb női mellékszereplő (Toni Collette) és a legjobb vágás díjára pályázhat.

A legjobb filmek Oscarjáért az Amerikai Szépség és a Hatodik érzék mellett a John Irving regénye alapján készült The Cider House Rules, a Stephen King regényéből Tom Hank főszereplésével készült The Green Mile és Al Pacino legutóbbi filmje, a The Insider (A bennfentes) versenyez.

Az Oscarra jelölt dokumentumfilmek között szerepel az idős kubai zenészekről forgatott Buena Vista Social Club, Wim Wenders több díjjal is kitüntetett filmje, a külföldi (azaz: nem angol nyelvű) filmek listájáról kiemelkedik Pedro Almodóvar szintén díjnyertes alkotása, a Mindent anyámról.

A tavalyi év legnagyobb felhajtással övezett filmjei, a Star Wars I. rész - Baljós árnyak, a Mátrix és a Harcosok Klubja csupán a kevésbé jelentős kategóriákban jutottak egy-egy jelöléshez.

A jelölésekről az Amerikai Filmakadémia szakmai bizottságai döntöttek, a nyertesekről viszont már mind az 5300 akadémiai tag szavazhat. A győztesek március 26-án vehetik át az aranyszobrokat a Los Angeles-i Shrine Auditoriumban tartandó ünnepélyes gálán. A 72. Oscar-díjkiosztó házigazdája Billy Crystal komikus színész lesz. Az ünnepségen adják majd át az Amerikai Filmakadémia speciális kitüntetéseit is, többek között Warren Beatty Irving G. Thalberg produceri díját és Andrzej Wajda életműdíját.


A 2000. évi Oscar-díj jelöltek teljes listája

[origo]

Ajánló:

Az Amerikai Filmakadémia és egyben az Oscar-díjak honlapja: itt mindent megtudhat a jelöltekről és a díjátadó ceremóniáról.

[origo]Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

zsofleshy és Gunner chattopicja
Látta már valaki a moziban?
Camera Obscura Filmklub
Háborús filmek
Fáj? Cserélő topik


Arnold Schwarzenegger

moziműsorok

Indiana Jones

Angelina Jolie

filmes magazinok

Laurence Fishburne

mozik

filmek

filmszemlék

dvd- és videovásárlás